Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță noi măsuri împotriva mafiei pădurilor

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.03.2024 - 15:29
Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță noi măsuri împotriva mafiei pădurilor - Foto: Facebook/Mircea Fechet

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că guvernul a aprobat proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic chiar de Ziua internațională a pădurilor și, prin urmare, noi măsuri împotriva mafiei pădurilor.

SHARE

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, despre noul Cod Silvic adoptat de guvern, că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, iar furtul de masă lemnoasă va duce la suspendarea dreptului de acces în SUMAL 2. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță noi măsuri împotriva mafiei pădurilor

„Astăzi este  ziua internațională a pădurilor și am aprobat în Guvernul României proiectul de lege care reglementează noul cod silvic, un Cod Silvic echilibrat care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic.

Am solicitat primului ministru, și acesta a fost de acord,  o procedură de urgență pe care o vom propune Parlamentului României.

Este primul Cod Silvic din 2008 și până astăzi. Este scris de la zero și este născut într-un context firesc, pentru că am aprobat în anul 2022 Strategia națională pentru păduri, mai exact strategia națională pentru păduri 2030.

Elaborarea proiectului de lege a fost finanțată din PNRR. Ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care societatea le are de la pădurile țării și asigură implementarea ultimelor progrese tehnologice.
 
În a 2-a jumătate a anului trecut la Ministerul Mediului Actelor și Pădurilor am organizat foarte multe dezbateri publice pentru acest proiect de act normativ au participat atunci asociațiile profesionale din silvicultură, industria de exploatare și de prelucrare a lemnului, industria mobilei, reprezentanți ai societății civile și persoane fizice.

Oamenii au venit pur și simplu la aceste dezbateri și au exprimat punctul lor de vedere în legătură cu acest proiect de lege.

Asta ne spune că avem astăzi un proiect de lege matur, care ține cont de nevoile proprietarilor de păduri, ține cont de provocările ocoalelor silvice sau de dificultățile firmelor care exploatează masă lemnoasă.
 
Au fost sute, poate chiar mii de ore de muncă la acest nou Cod Silvic pe care Guvernul României l-a adoptat astăzi.

Sunt convins că toată această muncă a meritat, că e în folosul pădurii din România și este în folosul oamenilor.

Suntem preocupați din ce în ce mai mult de gestionare a efectelor schimbărilor climatice
 
Pădurile sunt cele mai reziliente în combaterea acestor efecte devastatoare pe care le știm”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te