Primele victime ale stării de urgență: câțiva șefi județeni de la Antifrauda fiscală

DE Petru Zoltan | Actualizat: 17.03.2020 - 10:59
Ludovic Orban, premierul României/FOTO: facebook.com
Ludovic Orban, premierul României/FOTO: facebook.com

Premierul Ludovic Orban i-a „concediat” pe șefii de la Antifraudă, după ce a intrat în vigoare decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

SHARE

 Printre aceștia, controversatul Mircea Popa, șeful Regionalei Antifraudă Alexandria, loial lui Liviu Dragnea. Totodată, premierul a decis să-l numească pe Marius Zinca în funcția de secretar general adjunct la Ministerul Finanțelor Publice.

Reorganizarea Antifraudei

Direcția Antifraudă, fosta Gardă Financiară, intră în reorganizare totală. Această structură mamut a fos împărțită pe opt regiuni care se pliau perfect pe proiectul de regionalizare a României. Regionalele erau subordonate direct unei structuri centrale aflată la București, condusă de inspectorul general antifraudă Carmen Elena Tatu.

Surse din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală au declarat pentru Newsweek România că se vor înființa direcții antifraudă la nivelul fiecărui județ, iar structurile regionale vor avea rol de supra control.

„La nivelul Ministerului de Finanțe se discută încă din anul 2019 reorganizarea Direcției Antifraudă. Nu s-a reușit pentru că Direcția Antifraudă a fost subordonată politic organizației PSD Constanța. Pentru a sparge monopolul pus de PSD Constanța pe Direcția Antifraudă se dorește înființarea unor direcții la nivelul fiecărui județ, iar fiecare direcție regională va avea rol de supra control”, a spus sursa.

Șefii, trași pe linie moartă

În „Monitorul Oficial" au fost publicate nu mai puțin 12 decizii ale premierului prin care au fost eliberați din funcție șefii Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală. Astfel, din structura centrală a Direcției Generale Antifraudă Fiscală au fost eliberați din funcție: inspectorul general antifraudă Carmen Elena Tatu, inspectorul general adjunct Aurică Ionuț, inspectorul general adjunct Văideanu Ioan, inspectorul general adjunct Georgescu Teodor Alexandru.

Pe lângă conducerea centrală au fost trași pe linie moartă și șefii Direcțiilor Regionale Antifraudă: Iulian Pricope de la Suceava, Dorian Burduja de la Constanța, Mircea Popa de la Alexandria, Gabriel Florentin Ninu de la Târgu Jiu, Cosmin Liviu Pătrânjan de la Deva, Mihai Alin Stanciu de la Oradea, Laurențiu Dan Pușdercă de la Sibiu, dar și Raul-Cristian Petrescu inspector general adjunct antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală București.

Cine este Mircea Popa?

Surse din cadrul ANAF susțin că inspectorul antifraudă Mircea Popa a fost susținut de Liviu Dragnea pentru a fi numit la șefia Direcției Regională Antifraudă Alexandria, în martie 2018. Decizia de numire a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă. Tot în aceea perioadă șeful Finanțelor Teleorman, Andrei Nistor Șerban, a fost numit în funcția de vicepreședinte ANAF.

Direcția Regională Antifraudă Alexandria era importantă pentru Liviu Dragnea pentru că se ocupa de fraudele comise de firme în județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Teleorman (ultimul fiind județul controlat politic de Liviu Dragnea, înainte a fi condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman). Tot în Teleorman își aveau sediul firmele controlate direct sau prin interpuși de familia Dragnea.

Înainte de a fi numit pe funcția de șef al Direcției Regionale Antifraudă Alexandria, Mircea Popa a fost șeful echipelor mobile din Antifraudă.

Antifrauda sub comanda lui Dragnea

În iulie 2017, o echipă mobilă a Direcției Generale Antifraudă au dat năvală în redacția Riseproject pentru a da de urma jurnaliștilor suspectați de evaziune. Plângerea împotriva jurnaliștilor a fost făcută de o anume Camen Bungescu, care ar fi trimis o reclamație Fiscului, document în care a pretins că ar fi contabila asociației Riseproject.

Însă nicio persoană cu acest nume nu a colaborat vreodată cu RISE Project – informație ușor de verificat pentru inspectorii ANAF care au dispus controlul în baza unei „analize de risc”, generate de reclamația doamnei Bungescu. Surse din cadrul Fiscului au susținut că în aceea perioadă echipele mobile erau coordonate de Mircea Popa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te