Chițac îl averizează pe ÎPS Teodosie că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce „la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş".
Vergil Chiţac a menţionat, într-o scrisoare deschisă către ÎPS Teodosie, că au trecut zece ani de la construirea ilegală a acelei biserici.
"Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica «Izvorul Tămăduirii», numită de către constănţeni «biserica de pe trotuar». Instanţa de judecată a decis definitiv «desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri». După cum vă este cunoscut, sentinţa a fost pronunţată la 13 decembrie 2021, care este «data rămânerii definitive a hotărârii», iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022. Mai mult, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanţa autorizează Primăria municipiului Constanţa, «să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire, în caz de neexecutare a obligaţiei în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei»”, a transmis primarul Constanţei, potrivit news.ro.
El l-a înştinţat pe Arhiepiscopul Tomisului despre consecinţele neexecutării unei hotărâri judecătoreşti.
„Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desfiinţare a acestei construcţii realizate ilegal, iar din poziţiile exprimate public de către dumneavoastră rezultă că nu aveţi intenţia de a pune în aplicare decizia instanţei, creând premisele unui potenţial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate. În acest context, am obligaţia, ca primar al municipiului Constanţa, să vă înştiinţez cu privire la consecinţele neexecutării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi să vă atrag atenţia că intrarea în legalitate şi punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituţia pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu”, a afirmat Chiţac.
Citește și
Nicușor Dan și Câmpeanu, colaborare pentru un „București academic”
Miron Cozma, premiat pentru „o viață în slujba poporului român" de Andronescu, Tudorache și Talpeș
El consideră că nepunerea în aplicare a acestei decizii poate duce la tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor.
"Nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş. Mizez pe buna credinţă a dumneavoastră şi a instituţiei pe care o conduceţi pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătoreşti. Recursul la soluţii de forţă, precum ameninţarea potrivit căreia «preoţii se vor închide înăuntru» în situaţia punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere şi la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei”, a precizat Chiţac.