„Primăria Municipiului Bucureşti a înregistrat, în data de 1 august 2018, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federaţia Românilor de Pretutindeni informează că renunţă la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piaţa Victoriei. Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. (...)
Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat organizarea mitingului, găsind soluţia pentru siguranţa participanţilor: întrucât cererea viza organizarea unui miting cu 1.000.000 de participanţi în Piaţa Victoriei, un spaţiu insuficient pentru un număr atât de mare de oameni, aprobarea a survenit numai după ce, în colaborare cu instituţiile de resort, a fost stabilită extinderea spaţiului destinat adunării publice în cauză”, au precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei, printr-un comunicat de presă.
Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, a declarat că nu îşi asumă mitingul din 10 august, pentru că nu a semnat, până acum, niciun protocol cu Primăria Capitalei, deoarece instituţia nu i-a transmis prin e-mail documentul.
„De ce nu m-au anunţat înainte cu o lună, ca să mă organizez în două săptămâni, să-mi iau bilet, să vin la Primărie? Între timp am cerut să mi-l transmită pe mail să-l citesc şi să-l transmit dacă este cazul. E foarte bine că doamna Firea a autorizat acest miting, dar noi, ca organizaţie nu putem să ne asumăm acest miting, pentru că nu am semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei.
Nu este vina noastră. Am vrut de la început să organizăm acest miting, pur şi simplu nu a fost o bună colaborare între Primăria Capitalei şi Federaţia şi s-a ajuns la această discuţie. (...) E posibil să vină persoane care să boicoteze. Am primit cererea online, am primit răspuns online, deci se putea trimite protocolul tot online. Nu înţeleg unde a fost problema. Cred că cineva a dorit acest lucru”, a declarat Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, la Antena3.
Primăria Capitalei reminteşte că a comunicat iniţial că, în urma întrunirii Comisiei de avizare a solicitărilor de avizare a cererilor pentru organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cererea de organizare a mitingului din 10 august nu putea fi soluţionată favorabil, aşa cum era enunţată, întrucât încălca prevederile articolului 2 din Legea nr. 60/1991 republicată privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
„Pentru a discuta condiţiile în care adunarea poate avea loc în deplină siguranţă şi cu respectarea legislaţiei în domeniu, Primăria Capitalei a invitat, ulterior, organizatorul la o întâlnire comună cu reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţa cetăţenilor.
Organizatorul a transmis, la acea dată, că nu poate lua parte la această şedinţă de lucru din cauza imposibilităţii de a reveni în ţară. Decizia Comisiei a fost de a autoriza mitingul, cu condiţia ca zona anunţată iniţial să fie extinsă şi cu arterele adiacente. După întrunire, când i s-au comunicat rezultatele întrevederii, organizatorul a anunţat telefonic că va veni în data de 10 august să ridice protocolul aprobat”, mai spune Primăria Capitalei.