Prima piesă de teatru despre tăieri ilegale de pădure, pusă în scenă la Zalău

DE Valentin Mirică | Actualizat: 30.09.2020 - 14:15

Prima piesă de teatru din România având ca temă tăierile ilegale de pădure, "Verde tăiat", a fost pusă în scenă, la Zalău, de Asociaţia Pro Teatru, printr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi Centrul de Cultură şi Artă Zalău.

SHARE

Premiera piesei "Verde tăiat" va avea loc vineri, 2 octombrie, la Sala Transilvania din Zalău, cu regim închis, pe bază de invitaţii gratuite, pentru un număr redus de persoane, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

"'Verde Tăiat' este un spectacol de teatru şi un proiect AFCN, depus în luna martie. Când l-am depus, nu ne aşteptam să câştigăm, având în vedere şansele mici de reuşită, mai ales la primul proiect, dar spre bucuria noastră am câştigat. Este unul dintre puţinele spectacole de teatru făcute în România pe teme de mediu şi, din informaţiile mele, este primul spectacol de teatru pe tema tăierilor ilegale de păduri, pornind de la drama pădurarului ucis în 2019, Liviu Pop", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Darius Prodan.

Regizorul spectacolului Adina Lazăr a precizat, la rândul ei, faptul că echipa de actori care joacă în această piesă este una tânără, printre ei regăsindu-se şi Răzvan Bănuţ, unul dintre puţinii actori originari din Zalău, angajat momentan la teatru din Suceava.

"Am pornit de la o situaţie dramatică, aceea a uciderii unui pădurar, în încercarea lui de a apăra pădurile din Maramureş. Textul a fost scris de Alexandra Felseghi, pornind de la cazul acesta. Ea a mai compilat şi alte cazuri, alte situaţii din ţară şi a creat nişte personaje tip, reprezentative pentru vremurile în care ne aflăm: primarul de comună, şeful Ocolului Silvic - jucat de Răzvan Bănuţ, soţia pădurarului. Am adus o echipă de actori tineri", a precizat Adina Lazăr.

Potrivit acesteia, realizarea decorurilor şi costumelor s-a făcut pe plan local, astfel încât o mare parte din banii alocaţi pentru această piesă de teatru se întorc în comunitate.

Darius Prodan a subliniat, în acest context, dificultatea punerii în scenă a unei piese de teatru la Zalău.

"A fost un proiect foarte complicat în sensul că, deşi suntem un teatru independent, am vrut şi ne-am luptat să ridicăm puţin ştacheta, să-l ţinem cât mai aproape de un spectacol mare, de teatru de stat. Este incredibil de greu, mai ales că noi aici nu am avut oameni care să ştie exact ce e nevoie. (...) Deşi noi pe scenă vom vedea patru actori, în realitate, pentru spectacol au fost implicaţi direct mai bine de 15 oameni şi indirect, prin firme şi colaboratori, peste 50 de oameni", a menţionat acesta.

Piesa va mai fi jucată la Cluj Napoca, Sibiu, Bucureşti, Suceava, Târgu Mureş şi Baia Mare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te