Prima dezbatere publică pe tema modificărilor la Legea dreptului de autor, organizată joi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.12.2021 - 14:36
Sursă imagine: Asociația MUZE

O asociație pentru drepturile artiștilor organizează, joi, prima dezbatere publică pe tema modificărilor la Legea dreptului de autor, după ce în Senat a trecut un amendament prin care 70 la sută din sumele nerevendicate ale artiștilor ar ajunge la stat.

SHARE

Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans – MUZE, organizatoarea dezbaterii, face apel la toți actorii implicați în procesul de modificare a Legii 8/1996 și la toți cei afectați de modificările propuse de parlamentari să participe la dialog.

Astfel, Asociația MUZE i-a chemat la dezbatere pe Lucian Romașcanu (PSD), actual  ministru al Culturii, co-autor, alături de senatoarea Alina Gorghiu (PNL), al amendamentelor controversate care trec 70 la sută din sumele nerevendicate către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), pe deputatul USR Iulian Bulai, care vrea respingerea acestor amendamente, pe șefii și membrii Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, pe fostul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, fondator al grupului de lucru pentru modificarea Legii dreptului de autor, pe șefa AFCN și pe reprezentanții tututor organismelor de gestiune colectivă.

Dezbaterea va fi transmisă joi, de la ora 18.00, AICI

Reamintim că modificările la Legea dreptului de autor au pornit de la armonizarea legislației naționale cu două directive europene, pentru neimplementarea cărora România riscă infringementul. Aceste directive, Directiva 2019/789 și Directiva 2019/790, urmăresc să confere mai multă protecție artiștilor și să responsabilizeze radiodifuzorii. 

Cu toate acestea, în 9 noiembrie, Comisia pentru cultură şi media din Senat a publicat un Raport suplimentar asupra proiectului de lege care modifică legea dreptului de autor, care prevede, între altele, și modificarea articolului 169 din această lege. Mai întâi, Alina Gorghiu a propus ca toate sumele nerevendicate să meargă către Fondul Cultural Român, apoi Lucian Romașcanu - ca sumele nerevendicate să se împartă astfel: 30% către organismul de gestiune colectivă (organismul care colectează și distribuie drepturile de autor ale artiștilor, n.r.) care să împartă fondurile către membri, iar restul de 70 la sută să fie virat către Fondul Cultural Național - iar artiștii ar urma să aplice pentru proiecte care să fie finanțate din aceste fonduri. Consultați AICI raportul suplimentar și AICI urmăriți traseul inițiativei legislative în Parlament. 

Mai multe surse din piață au indicat Newsweek România că în spatele propunerilor făcute de cei doi senatori și susținute de ex-ministrul Bogdan Gheorghiu (care deține, la rândul său, o firmă executată silit de mai multe ori pentru neplata drepturilor de autor) s-ar afla, de fapt, Mario de Mezzo, în prezent director general adjunct la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). 

Conducerea ORDA a transmis Newsweek România că amendamentul celor doi senatori este în favoarea artiștilor, care vor beneficia de banii nerevendicați prin „asigurarea accesului la proiecte culturale/editoriale”, acuzând organismele de gestiune colectivă că decid „arbitrar” ce se întâmplă cu sumele nerevendicate. Newsweek România a explicat, după discuții cu mai multe surse din piață, că fiecare organism de gestiune colectivă decide, în cadrul Adunării generale, cum împarte sumele nerevendicate.

Citește mai multe aici: UPDATE Inițiativă comunistă: 70% din banii nerevendicați de artiști ar urma să fie încasați de stat | Newsweek Romania

De asemenea, Asociația MUZE a acuzat, într-un manifest postat pe site, că „amendamentele sunt neconstituționale, mai exact, încalcă articolul 44 (pct. 3, 4 și 8) din Constituția României.
Aceste sume nerevendicate timp de 3 ani ajung, în cele din urmă, conform cu legea actuală, tot în proprietatea titularilor de drepturi de autor, așadar aceste două amendamente în discuție ar păgubi titularii români de o parte importantă a veniturilor lor.

Din păcate, ne aflăm în situația în care statul nu a reușit, după aproape 2 ani de pandemie, să asiste cu șomaj tehnic nici măcar 15% din artiștii activi (care produc bani la bugetul de stat) ai țării, din motive cum ar fi lipsa unui statut al artistului, lipsa unei cartografieri a categoriilor de artiști, sistemul birocratic neperformant, lipsa unei înțelegeri asupra contractelor în baza cărora funcționează domeniul artistic, etc. În atare situație, nu putem considera că un aparat de stat va putea gestiona mai bine aceste drepturi de autor în numele nostru, decât asociațiile în viața cărora suntem prezenți permanent”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te