Președintele Mexicului, căruia olteanul Rechinu îi mulțumea că-l ascultă, sponsorizat de traficanți

DE Adrian Costin | Actualizat: 01.02.2024 - 18:36
Președintele Mexicului, căruia olteanul Rechinu îi mulțumea că-l ascultă, ar fi fost sponsorizat de traficanți Foto: Facebook/Profimediaimages.ro
Interlopul Florina Tudor, zis Rechinu, a fost arestat în 2021 Foto: captură Youtube Milennio
Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, ar fi fost sponsorizat de traficanții de droguri Foto: profimediaimages.ro

Președintele Mexicului, căruia interlopul oltean Rechinu îi mulțumea că i-a luat în seamă petiția, ar fi fost sponsorizat de traficanții de droguri în prima sa campanie electorală. Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Andrés Manuel López Obrador ar fi fost implicat.

SHARE

Președintele Mexicului, căruia interlopul oltean Rechinu îi mulțumea că i-a luat în seamă petiția, ar fi fost sponsorizat cu circa 2 milioane de dolari, bani proveniți de la traficanții de droguri, în prima sa campanie electorală.

Ancheta Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA s-a bazat pe mărturiiile unui fost om de campanie a președintelui mexican și a unui informator cheie din rândul traficanților de droguri.

Președintele Mexicului, căruia olteanul Rechinu îi mulțumea că-l ascultă, sponsorizat de traficanți

Cu câțiva ani înainte ca Andrés Manuel López Obrador să fie ales lider al Mexicului în 2018, agenții americani antidrog au descoperit ceea ce ei considerau a fi dovezi substanțiale că marii traficanți de cocaină au direcționat aproximativ 2 milioane de dolari către prima sa campanie prezidențială, cea din 2006.

Citește și: Interlopul Rechinu îi cere președintelui Mexicului să aibă grijă de fiul său dacă el va fi asasinat

Potrivit a peste o duzină de interviuri cu oficiali americani și mexicani și a documentelor guvernamentale analizate de ProPublica, banii au fost oferiți consilierilor de campanie în 2006 în schimbul promisiunii că o administrație López Obrador va facilita operațiunile criminale ale traficanților.

Citește și: Interlopul Rechinu i-a mulțumit președintelui Mexicului. Nu-i pasă de mandatul de arestare românesc

Investigația nu a stabilit dacă López Obrador a aprobat sau chiar a știut de donațiile raportate de traficanți. Acesta a respins, de altfel, toate acuzațiile.

Dar oficialii au declarat că ancheta - care s-a bazat pe cooperarea extinsă a unui fost om de campanie și a unui informator cheie în domeniul drogurilor - a produs dovezi că unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui López Obrador a fost de acord cu aranjamentul propus.

Citește și: Cum a rămas Interlopul oltean Rechinu fără vilele de lux din Mexic. Extrădarea sa se judecă de 3 ani

Acuzația că reprezentanții viitorului președinte al Mexicului au negociat cu infractori notorii a continuat să reverbereze în rândul oficialilor americani din domeniul aplicării legii și al politicii externe, care au fost mult timp sceptici în privința angajamentului lui López Obrador de a se lupta cu traficanții de droguri.

Citește și: VIDEO Capii clanului Caran, săltați de la petrecere. 15 milioane $, cu mafia Rechinului din Mexic

"Corupția face atât de mult parte din rețeaua traficului de droguri din Mexic încât nu ai cum să-i urmărești pe traficanții de droguri fără să îi urmărești pe politicienii și pe oficialii militari și polițiști care îi susțin", a declarat într-un interviu Raymond Donovan, care s-a pensionat recent din funcția de șef al operațiunilor DEA.

În cadrul investigației lor, agenții DEA s-au bazat pe ceea ce au considerat o sursă internă extraordinară după ce l-au arestat pe fostul agent de campanie pentru acuzații legate de droguri în 2010.

Pentru a evita închisoarea federală, agentul a oferit o descriere detaliată a donațiilor în numerar ale traficanților, pe care a declarat că a ajutat să le livreze.

De asemenea, el a înregistrat pe ascuns conversațiile cu Nicolás Mollinedo Bastar, colaboratorul apropiat al lui López Obrador despre care agentul a spus că a participat la schemă.

Declarații sub jurământ

Împreună cu declarațiile sub jurământ ale altor martori, conversațiile înregistrate indică faptul că Mollinedo era conștient și implicat în donațiile făcute de una dintre cele mai mari mafii de droguri din țară, au declarat actuali și foști oficiali familiarizați cu acest caz.

Dar unii oficiali au considerat că dovezile nu erau suficient de solide pentru a justifica riscurile unei operațiuni sub acoperire de amploare în interiorul Mexicului.

La sfârșitul anului 2011, agenții DEA au propus o operațiune prin care urmau să ofere 5 milioane de dolari în presupuși bani proveniți din droguri unor agenți care lucrau la cea de-a doua campanie prezidențială a lui López Obrador.

În schimb, oficialii Departamentului de Justiție au închis investigația, în parte din cauza temerilor că ar fi considerată de către mexicani ca o imixtiune americană flagrantă în politica lor.

"Nimeni nu a încercat să influențeze alegerile", a declarat un oficial familiarizat cu ancheta. "Dar a existat întotdeauna o teamă că López Obrador ar putea da înapoi în lupta împotriva drogurilor"

De la preluarea mandatului în decembrie 2018, López Obrador a condus o retragere izbitoare în lupta împotriva drogurilor.

Abordarea sa, pe care a sintetizat-o în sloganul de campanie "Îmbrățișări, nu gloanțe", s-a concentrat pe programe sociale pentru a ataca sursele criminalității, mai degrabă decât pe confruntarea cu infractorii.

În condițiile în care poliția și forțele militare evită, în general, confruntările cu cele mai mari bande de traficanți de droguri, aceste mafii și-au extins influența în tot Mexicul.

Conform unor estimări, bandele criminale domină mai mult de un sfert din teritoriul național - acționând în mod deschis, impunându-și voința asupra guvernelor locale și forțând adesea autoritățile statale și federale să păstreze distanța.

Pentru ce i-a mulțumit interlopul oltean Rechinu președintelui Mexicului

În 2021, la puțin timp după ce a fost arestat, Florian Tudor, zis Rechinu, i-a mulțumit președintelui Mexicului pentru că i-a oferit posibilitatea de a se apăra și a spus că a depus denunțuri cu probe împotriva autorităților mexicane care îl hărțuiesc. 

“În cazul în care mi se întâmplă ceva sau îmi vor cauza dispariția, vă încredințez dumneavoastră̆, Domnule Preş̦edinte, să̆nătatea și viața fiului meu Florian, pentru că̆ nu vor putea să̆-i asigure nevoile, pentru că̆ mi-au luat deja tot ce aveam și mi-au distrus toate firmele”, a scris interlopul Rechinu într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Mexicului.

Cu toate acestea, Rechinu este în continuare încarcerat în penitenciarul de maximă siguranță Altiplano, din Mexic.

La momentul arestării în vederea extrădării în România, președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, spunea că va fi un proces rapid. De atunci au trecut însă aproape trei ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te