Premieră în România. Se lansează programul „Rabla pentru sobe”. Cine va beneficia de el?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.01.2024 - 16:02
Se lansează programul „Rabla pentru sobe” - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Premieră în România. Se lansează programul „Rabla pentru sobe”. Românii care se încălzesc cu sobe pe lemne vor putea să-și schimbe dispozitivele cu unele noi. Noul program se va adresa, în prima fază, doar locuitorilor comunelor din zonele de munte.

SHARE

Premieră în România. Se lansează programul „Rabla pentru sobe”. Românii care se încălzesc cu sobe pe lemne vor putea să-și achjiziționeze un dispozitiv nou printr-o metodă asemănătoare celei din „Rabla local”, pentru mașini, conform anunțului făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet. 

Premieră în România. Se lansează programul „Rabla pentru sobe”. Cine va beneficia de el?

Programul „Rabla pentru sobe” va debuta, în premieră, pentru România, finanțarea acordându-se dispozitivelor de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Acesta a precizat că programul este unul pilot și se adresează, pentru început, doar comunelor din 28 de județe ale României, aflate în zone montane.

Citește și: Programul ”Rabla pentru sobe” este pe punctul de a deveni realitate. Ce bani va oferi statul

„Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui.

Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor”, a spus minsitrul, potrivit Agerpres.

Bugetul inițial alocat acestui program va fi de 500 de milioane de lei și va fi asigurat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Fechet a adăugat că a propus finanțarea a 70% din costurile unei astfel de sobe, dar suma nu va depăși maximum 10.000 de lei de persoană.

Ministrul a mai menționat că estimarea este de a finanţa prin noul program un număr de 50.000 de sobe.

„Noi sperăm să reuşim ca, în fiecare din cele aproximativ o mie de primării pe care le-am identificat ca fiind eligibile, să avem astfel de solicitanţi.

 Ne propunem, dacă am considera că finanţăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanţăm 50.000 de sobe, fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete”, a spus Fechet.

El a mai sublinitat că pretenţia principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directive eco-design.

„Acest lucru presupune că randamentul este de minimum 80% şi asta presupune că emisiile de particule sunt sub 40 de grame pentru fiecare metru cub de combustibil solid, emisiile de compuşi organici volatili sunt sub 120 de grame pe aceeaşi unitate de măsură, monoxid de carbon sub 1.500 mg şi emisii de oxizi de azot sub 300 mg pe metru cub”, a specificat Mircea Fechet,

Conform datelor tehnice prezentate de către ministrul Mediului, sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul, „dar trebuie să fie de minimum opt kilowaţi şi de maximum 35 de kilowaţi”.

Citește și: Toate voucherele pe care românii le pot primi de la guvern. Unele ajung și la 50.000 de lei

„Asta înseamnă că putem încălzi o locuinţă de cel puţin 60 mp, până la 140, chiar 200 mp˛ în funcţie de cât de bine este izolată casa respectivă. Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat „Rabla local”.

Vom implica şi primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu. Cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei”, a declarat ministrul.

În privința condițiilor de eligibiltiate în program, el a spus că sunt, în opinia sa, foarte simple. Astfel, viitorii beneficiari „trebuie să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea, să fie proprietarul respectivei locuinţe şi să nu aibă datorii la stat”, a completat Mircea Fechet.

Oficialul a subliniat, totodată, că, dintre cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te