Povestea fetei care bântuie Cetatea Ardud. Fermecată de un soldat austriac, tatăl o blesteamă

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.11.2023 - 18:56
Povestea fetei care bântuie Cetatea Ardud. Fermecată de un soldat austriac, tatăl o blesteamă - Foto: Wikimedia Commons/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cetatea Ardud din Satu Mare a fost, în vremurile de demult, una dintre cele mai puternice fortificații ale Transilvaniei. Cetatea atrage din ce în ce mai mulți turiști datorită legendei care o are în prim plan pe fata principelui Rakoczi.

SHARE

Cetatea Ardud, situată la 18 km de Satu Mare, a fost una dintre cele mai puternice fortificaţii ale Transilvaniei. Aceasta atrage din ce în ce mai mulţi turişti datorită istoriei zbuciumate a locului. 

Povestea fetei care bântuie Cetatea Ardud. Fermecată de un soldat austriac, tatăl o blesteamă

Una dintre cele mai intersante şi pline de mister legende din Transilvania este şi cea a Cetăţii bântuite de la Ardud.

Fata principelui Francisc Rakoczi ar fi fost blestemată de către tatăl ei fiindcă a divulgat secretul cetăţii unui ofiţer austriac, iar sufletul ei încă bântuie prin cotloanele cetăţii.

Citește și: Moaștele Sfântei Teodora de la Sihla ar putea fi aduse în România. Sunt „rătăcite” în Ucraina

Una dintre cele mai vechi cetăţi din judetul Satu Mare îşi datorează popularitatea turistică unei legende care o are în prim plan pe fata principelui Francisc Rakoczi. 

În jurul cetăţii Ardud s-au țesut multe legende legate de figura istorică a lui Francisc Rakoczi al II-lea, printre care şi tunelul sau pivniţa întunecată, cum i se spune în legenda care face legătura între Cetatea Ardud şi Castelul din Carei.

Pentru că nu-şi puteau explica modul în care curuţii reușeau să-i învingă pe austrieci, aceştia au recurs la un şiretlic: după multe consultări au trimis familiei Francisc Rakoczi al II-lea un ofiţer chipeş care să o seducă pe fata principelui.

La scurt timp prinţesa Vilma s-a îndrăgostit de ofițer şi i-a divulgat taina tunelului. Cuprinsă de remușcări fata i-a povestit a doua zi tatălui ei ce s-a întâmplat, dar era prea târziu fiindcă soldaţii austrieci au venit să-l aresteze pe tatăl fetei.

Citește și: În satul Gâmbuţ din Mureș a fost identificat cu laser mormântul unei căpetenii agatârşe

Ca printr-o minune principele a reuşit să intre în tunel nu înainte de a-şi blestema fiica. Fata princepelui trăieşte şi astăzi în tunel.

Cum poate fi fata principelui dezlegată de blestem?

Legenda spune că tânărul care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute de trei ori toate cele trei chipuri ale fantomei ce apar în prima fază în chip de şarpe, apoi în chip de broască şi în final în chip de mireasă plângând.

În continuarea legendei se spune că tânărul după ce a trecut examenul cu cele trei fantome trebuie s-o urmeze în pivniţă. După care prințesa îi arată tot tezaurul compus din arme, aur, argint şi nestemate.

În tot acest timp de la începutul ritualului şi până la sfârşit tânărul nu are voie să privească înapoi pentru că se preface în stană de piatră. Legenda mai spune că până nu va fi dezlegată de vreun tânăr, fata principelui nu are voie să se pieptene şi să se spele decât o dată pe an (în noaptea de Înviere – Paşti), potrivit adevărul.ro

Din legenda care circulă azi în zona Codrului se spune că fata principelui i-a divulgat ofiţerului secretul pivniţei cum că tatăl ei şi-a inversat potcoavele calului cu care circula prin tunel pentru a nu fi prins de duşmani.

Citește și: Povestea cetății din Transilvania care l-ar fi inspirat pe Jules Verne să scrie Castelul din Carpați

Prinţesa Şerpoaică a Ardudului medieval a prins viaţă şi într-o carte scrisă de o tânără scriitoare din Satu Mare, Karina M. Vlad, stabilită în Portugalia. În cartea intitulată sugestiv “Şerpoiaca” scriitoarea ne aşează în faţa ochilor legenda unei cetăţi transilvănene, o legendă care alunecă uneori în basm, alteori în populara literatură fantasy.

O legendă despre Ardud, despre regiune şi oameni, despre credinţe şi valori. O legendă despre dragoste şi război, despre supranatural şi lumesc, despre conflict şi izbăvire.

Cetatea, renovată printr-un proiect unic în România

În anul 2012, în urma finanțării obținute prin programul REGIO, s-a renovat și reabilitat o parte a cetății, iar în ultimii ani s-au făcut eforturi susținute pentru a regenera trei zone de importanță turistică: zona Cetății, Parcul Cetății cu lacul aferent și parcul cu tematica Tabăra Micilor Cavaleri, potrivit anedi.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te