Polonezii au ieșit în stradă pentru a lupta pentru libertatea presei

DE Daniel Toșa | 20.12.2021 - 12:53
Lecție de democrație. Polonezii au ieșit în stradă pentru a lupta pentru libertatea presei/FOTO: notesfrompoland.com

Polonezii s-au adunat, duminică, în centrele orașelor din întreaga țară pentru a apăra o rețea de televiziune deținută de SUA, care este vizată de guvernul de dreapta al țării și pentru a proteja libertatea presei într-o națiune a UE în care normele democratice se erodează.

SHARE

Mulți polonezi cred că guvernul populist de dreapta al Poloniei îndepărtează țara de Occident și adoptă un model autoritar mai apropiat de cel al Turciei sau Rusiei, încercând să exercite controlul politic asupra instanțelor și să reducă la tăcere mass-media critică, transmite Euronews.

Donald Tusk, liderul principalului partid de opoziție, le-a cerut polonezilor să dea dovadă de solidaritate și să-și schimbe conducerea.

Citește și: Trei zile de proteste ale profesorilor: Salariile vor crește cu 60 de lei, nu cu 400. Inacceptabil

Protestele au fost convocate după ce vineri parlamentul a adoptat în mod neașteptat un proiect de lege care ar forța Discovery Inc. să-și vândă cota de control din TVN, cea mai mare rețea de televiziune din Polonia.

Tusk face apel la solidaritate împotriva guvernului

Camera inferioară a parlamentului a votat pentru aceasta în vară, dar a fost respinsă de Senat. Fără nicio notificare, parlamentul a adus brusc proiectul de lege înapoi, iar camera inferioară a trecut peste veto-ul Senatului.

Soarta proiectului de lege revine acum președintelui Andrzej Duda.

Principalul protest de duminică a avut loc în fața palatului prezidențial din Varșovia, manifestanții cerând ca Duda să opune veto asupra proiectului de lege.

Citește și: Omicron se răspândește ca un foc scăpat de sub control. Virusul a infectat, deja, 89 de ţări

TVN operează un canal de știri TVN24, iar canalul său principal, TVN, are un program de știri de seară, vizionat de milioane de oameni, care oferă rapoarte critice ale guvernului.

Criticii cred că guvernul de dreapta al Poloniei face doar o mișcare pentru a reduce la tăcere o instituție care încearcă să dea socoteală puterii.

Statele Unite, un aliat apropiat al Varșoviei, au îndemnat legislatorii să nu adopte această lege. Însărcinatul cu afaceri al SUA, Bix Aliu, a declarat că Statele Unite sunt „extrem de dezamăgite” de adoptarea proiectului de lege și l-a îndemnat pe Duda „să își folosească conducerea pentru a proteja libertatea de exprimare și de afaceri”.

Duda, care este aliat cu partidul de guvernământ, a indicat în vară că nu o va susține, dar vineri a declarat că încă trebuie să o analizeze.

O protestatară din Varșovia, Joanna Glowczyk Zobek, a declarat că probabil că autorităților nu le va păsa de proteste, „dar să vadă lumea că în Polonia nu există doar susținători ai Lege și Justiție, susținători ai propagandei plictisitoare, există și oameni normali care vor să fie cetățeni ai Europei și care vor să aibă relații bune cu întreaga lume”.

TVN a lansat duminică o petiție online prin care îi cere lui Duda să se opună prin veto proiectului de lege, care până seara era semnată de 2 milioane de persoane din această țară cu 38 de milioane de locuitori.

„Atacul asupra libertății presei are consecințe profunde pentru viitorul Poloniei”, se arată în apel. „Relațiile reciproce cu SUA, cel mai mare aliat și garant al securității țării noastre, sunt distruse. Nu putem permite acest lucru!”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te