Polițiștii nu dau amenzi după camerele video de bord ale românilor. Un agent trebuie să constate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.08.2021 - 11:22
Polițiștii nu dau amenzi după camerele video de bord ale românilor. Un agent trebuie să constate

Tot mai mulți șoferi români și-au montat camere video de bord, ceea ce face ca pe internet să circule tot mai multe înregistrări cu încălcări ale regulilor rutiere și chiar cu accidente.

SHARE

Un motociclist care circula cu peste 100 de km/h a fost aruncat într-un copac de pe marginea drumului de o şoferiţă care nu i-a dat prioritate, într-un accident filmat în Sascut, judeţul Bacău.

Motociclistul se deplasa pe DN 2, dinspre Bacău către Adjud, când, la un moment dat, un BMW a ieşit dintr-o benzinărie. Accidentul s-a produs duminică, 8 august 2021, în jurul orei 20.18, și a fost înregistrat de o cameră video de bord amplasată pe o altă mașină privată.

Un accident de circulație a avut loc pe Valea Oltului, în Câineni, pe 31 iulie. 11 zile mai târziu, a apărut și înregistrarea video cu impactul, imaginile fiind surprinse de camera de bord a unui alt șofer. Trei persoane au fost rănite.

„Din primele verificări efectuate a rezultat faptul că, un bărbat de 36 de ani, din Slatina ar fi intrat în coliziune frontală cu un alt auto, condus de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Satu Mare, iar în urma impactului rezultând rănirea a 3 persoane”, a anunțat Poliția Rutieră. 

Astfel de imagini video pot fi utile polițiștilor pentru a stabili circumstanțele accidentului rutier și pentru a identifica mai ușor vinovatul. Dar înregistrările nu ar avea nici o valoare în fața legii, fără constatările unui agent rutier care sosește la fața locului și adună și alte probe. 

În momentul de față, legea nu permite polițiștilor rutieri să dea amenzi pentru încălcarea regulilor rutiere doar pe baza înregistrărilor video ale conducătorilor auto, pentru că sunt acceptate doar instrumente de înregistrare omologate. 

„Potrivit prevederilor art. 109 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier”.

Citește și: Năsui, critici dure la programul „Anghel Saligny”: „În PNDL, s-a furat. Un bec costa 2.000 de euro”

Alin. (2) al aceluiași articol prevede posibilitatea constatării contravențiilor şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate  sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic .

Din interpretarea sistematică a dispoziţiilor legale mai sus invocate, constatarea contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice se poate face în două modalităţi, respectiv: fie direct, de către poliţistul rutier, caz în care fapta contravenţională este percepută ex propriis sensibus de către agentul constatator, fie cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, iar în ambele situații agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenției”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției Române, la solicitarea Newsweek România

Citește și: Ucraina ajută Lituania: a trimis 38 de tone de sârmă ghimpată pentru gardul de la granița cu Belarus

Doar agentul rutier garantează autenticitatea, spune legea românească

Agentul constatator este reprezentant al autorităţii administrative învestit cu autoritate statală pentru constatarea şi sancţionarea unor fapte care contravin ordinii sociale după o procedură specială prevăzută de lege, astfel că se bucură de o prezumţie de autenticitate şi veridicitate, prevede legea românească.

„La întocmirea actului de constatare, agentul constatator trebuie să descrie în cuprinsul acestuia fapta exact aşa cum a constatat-o, cum a perceput-o cu propriile simţuri, şi nu în baza constatărilor directe ale altei persoane ce pot fi recepţionate eronat”, se arată în răspunsul IGPR. 

Există un singur moment când înregistrările de la camerele de bord sunt utile: în cazul unui proces civil. În astfel de situații, orice probă în plus poate fi utilă, iar decizia dacă o acceptă sau nu aparține unui judecător. 

„În ceea ce privește înregistrările video efectuate de către alte persoane, acestea pot constitui mijloace de probă, prin susținerea constatării directe a polițistului rutier cu privire la  săvârșirea unei contravenții, în cadrul unei acțiuni civile formulate în fața instanței de judecată”, menționează Poliția Română. 

Citește și: Gabi Oprea Jr., „rege” al aroganțelor: parchează SUV-ul de lux pe trecere și merge în șlapi

De asemenea, înregistrarea video, chiar neomologată, poate sta la baza unei plângeri penale. Dar, de asemenea, dosarul trebuie completat și cu alte probe. 

Newsweek România a solicitat IGPR să comunice dacă s-au acordat totuși sancțiuni în baza înregistrărilor camerelor de bord, având în vedere anunțarea mai multor anchete în presă, dar instituția nu a oferit un număr de astfel de sancțiuni.

Citește dosarul integral „Drumurile noastre, moarte”

Cum scăpăm de drumurile morții

Mai puține accidente în 2021, dar mai mulți morți

Weekendul negru de pe drumurile românești

Fabuloasele șpăgi luate de unii polițiști de la Rutieră și Permise

Cum au modificat parlamentarii Codul Rutier ca să scape ei de amenzi

Virgil Vochină: Peste 75.000 de români au murit în accidente după 1990

De ce devin șoferii români ucigași la volan

__________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te