Polițist pensionat la 30 de ani. Ce s-a întâmplat de fapt. Decizia a produs deja efecte juridice

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.02.2024 - 18:31
Un polițist tânăr a primit decizia de pensionare din greșeală Foto: Poliția Capitalei- rol ilustrativ
Un polițist tânăr a primit decizia de pensionare din greșeală Foto: Poliția Capitalei- rol ilustrativ

Un polițist în vârstă de 30 de ani s-a trezit cu decizia de pensionare. Și-a dat seama mai târziu ce se întâmplase. Acum trebuie să urmeze câteva proceduri pentru a fi repus în serviciu.

SHARE

Un polițist din Argeș a fost la un pas să fie pensionat la vârsta de 30 de ani. El a primit decizia însă curând și-a dat seama ce s-a întâmplat. 

Nu el era persoana vizată.

Polițist pensionat la 30 de ani. Ce s-a întâmplat de fapt. Decizia a produs deja efecte juridice

Polițistul pensionat din greșeală este angajat în cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov și a fost confundat cu un alt polițist, în vârstă de 50 de ani. Cei doi au același nume de familie, Mitroi.

În cele din urmă, situația amuzantă a fost rezolvată. ”E o situație care, din punctul meu de vedere, s-a rezolvat, din ce am înțeles. A fost o mică eroare. Nu vreau să discut alte aspecte”, a declarat tânărul polițist.

Însă nu e atât de simplu. Polițistul mai tânăr va avea de urmat câteva proceduri pentru a fi repus în normalitate, din moment ce decizia a produs efecte juridice, potrivit Jurnalul de Argeș.

Citește și: Aceasta se numește prietenie adevărată. Un polițist s-a pensionat odată cu câinele său de serviciu

În principiu, polițiștii pot ieși la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, însă puțini sunt cei care au pensie specială, adică mai mare decât contribuția.

Recent, Cătălin Predoiu a precizat că în ultimii ani Ministerul Afacerilor Interne a pierdut peste 30.000 de cadre.

Citește și: Motivul pentru care zeci de mii de polițiști au ieșit din sistem în ultimii ani. Ce se poate face

În cursul anului 2023, sistemul Ministerului Afacerilor Interne a pierdut aproximativ 10.000 de cadre prin pensionare, din care 2.500 în decembrie”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a explicat și de ce pleacă oamenii din sistem. 
E foarte simplu răspunsul. Statul român oferă încă, prin legislație, condiții mai atractive de a merge la pensie la o anumită vârstă decât de a sta la muncă. Câtă vreme nu schimbăm această filosofie, pe mine nu mă interesează discuții și doctrine politice. 

Citește și: Polițiștii amenință că demisionează dacă crește vârsta de pensionare. Unii se eliberează la 47 ani

Eu vorbesc de toate sistemele acum, nu numai de Ministerul Afacerilor Interne. Vârstele destul de scăzute și salariile care nu mai corespund nivelului de trai, gradul de complexitate al muncii”, a spus ministrul.

El a reamintit că salariile polițiștilor au crescut cu 5%, însă au crescut și inflația, prețurile, costul vieții. Pe de altă parte, Cătălin Predoiu a spus că statul român ”trebuie să-și regândească, global, politica de salarizare.

E o gândire foarte atentă cu privire la importanța muncii fiecăruia și la performanța lui. Mă gândesc la legarea acestor performanțe, niște criterii, la o evaluare corectă, nu simplul fapt că acumulezi ani sau indici în funcție înseamnă neapărat că ești și foarte bun.

Am deja o experiență destul de extinsă de lucru în administrație. Și pot să vă spun că de multe ori am întâlnit pe etaje inferioare, să le spunem, nu în sens peiorativ, da, ale administrației, oameni cu mult mai valoroși decât cei care conduc instituții”, a spus Predoiu.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te