Motivul pentru care zeci de mii de polițiști au ieșit din sistem în ultimii ani. Ce se poate face

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.01.2024 - 20:45
Zeci de mii de polițiști ies din sistem Foto: Facebook/ Poliția Capitalei - rol ilustrativ

Zeci de mii de polițiști au ieșit din structurile Ministerului Afacerilor Interne în ultimii ani. Numai în luna decembrie 2023 s-au pensionat 2.500 de oameni, potrivit ministrului Cătălin Predoiu.

SHARE

Zeci de mii de polițiști au ales să iasă din sistem în ultimii ani. Numai la finalul anului 2023 s-au pensionat 2.500 de oameni. 

Iar acest lucru se întâmplă pentru că statul le oferă polițiștilor condiții mai atractive de a ieși la pensie decât să profeseze mai mulți ani meseria pe care și-au ales-o.

 Motivul pentru care zeci de mii de polițiști au ieșit din sistem în ultimii ani. Ce se poate face?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a precizat la postul de televiziune Euronews, că există un val de pensionări în Poliție. 

În cursul anului 2023, sistemul Ministerului Afacerilor Interne a pierdut aproximativ 10.000 de cadre prin pensionare, din care 2.500 în decembrie”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a explicat și de ce pleacă oamenii din sistem. 
E foarte simplu răspunsul. Statul român oferă încă, prin legislație, condiții mai atractive de a merge la pensie la o anumită vârstă decât de a sta la muncă. Câtă vreme nu schimbăm această filosofie, pe mine nu mă interesează discuții și doctrine politice. 

Citește și: Polițiștii amenință că demisionează dacă crește vârsta de pensionare. Unii se eliberează la 47 ani

Eu vorbesc de toate sistemele acum, nu numai de Ministerul Afacerilor Interne. Vârstele destul de scăzute și salariile care nu mai corespund nivelului de trai, gradul de complexitate al muncii”, a spus ministrul.

El a reamintit că salariile polițiștilor au crescut cu 5%, însă au crescut și inflația, prețurile, costul vieții. Pe de altă parte, Cătălin Predoiu a spus că statul român ”trebuie să-și regândească, global, politica de salarizare.

E o gândire foarte atentă cu privire la importanța muncii fiecăruia și la performanța lui. Mă gândesc la legarea acestor performanțe, niște criterii, la o evaluare corectă, nu simplul fapt că acumulezi ani sau indici în funcție înseamnă neapărat că ești și foarte bun.

Am deja o experiență destul de extinsă de lucru în administrație. Și pot să vă spun că de multe ori am întâlnit pe etaje inferioare, să le spunem, nu în sens peiorativ, da, ale administrației, oameni cu mult mai valoroși decât cei care conduc instituții”, a spus Predoiu.

”(Sistemul )Trebuie regândit, într-adevăr, pentru că, în perioada următoare, provocările pe linia de ordine publică, siguranță publică, migrație ilegală, trafic de persoane, terorism, siguranță, în sensul cel mai larg, al cetățeanului român…

Provocările acestea vor crește. Deci, importanța acestui sistem e crucială. Eu am fost ministru și la Justiție, după aderare, la câțiva ani.

Și am știut ce important a fost atunci pentru aderare să dezvoltăm sistemul judiciar și așa mai departe.

Pot să vă spun, cu aceeași experiență pe care am acumulat-o, că acum este crucial să dezvoltăm, să perfecționăm, să aliniem statutul din toate punctele de vedere al celui care lucrează pentru siguranța publică, în sensul cel mai larg, la un nivel corespunzător provocărilor”, a mai precizat ministrul.

Peste 30.000 de polițiști ieșiți din sistem în ultimii ani

Cătălin Predoiu a precizat că în ultimii ani Ministerul Afacerilor Interne a pierdut peste 30.000 de cadre. ”Dar, pe lângă numărul lor, este importantă și pregătirea lor și aici s-au pierdut nu numai oameni, s-au pierdut oameni cu expertiză. Și toate lucrurile astea, combinate, zguduie sistemul, chiar dacă nu se vede din exterior, din interior se simte”.

Iar capacitățile Școlilor de Poliție sunt insuficiente pentru a acoperi deficitul. Astfel că se va apela din nou la metoda angajării din sursă externă.

Citește și: Pensiile speciale nu se mai pot cumula și vor fi tăiate cu 30%. Nu se mai iese la pensie la 45 ani | Newsweek Romania

”Vom organiza concurs cât de curând, să urmărească pagina de internet a Ministerului și pot, da, accede în această profesie nobilă, frumoasă, pe care trebuie să o reconstruim în anii care vin”, a mai spus ministrul.

Cătălin Predoiu a mai subliniat că și Poliția de Frontieră trebuie întărită în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te