Pleci la schi în Bulgaria cu mașina? Atenție, în mai multe zone e Cod Portocaliu de viscol

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.01.2024 - 09:49
Pleci la schi în Bulgaria cu mașina? Atenție, în mai multe zone e Cod Portocaliu de viscol - Foto: Profimedia Images

Pleci la schi în Bulgaria cu mașina? Atenție, în mai multe zone e Cod Portocaliu de viscol, iar în altele, Cod Galben de vreme severă.

SHARE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, sâmbătă şi duminică, Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie local a emis Cod Portocaliu şi Cod Galben pentru vreme severă, conform cărora întregul teritoriu al ţării va fi afectat de precipitaţii abundente sub formă de ninsoare însoţită de vânt puternic.

Pleci la schi în Bulgaria cu mașina? Atenție, în mai multe zone e Cod Portocaliu de viscol și Cod Galben de vreme severă

- Cod Portocaliu: regiunile Montana, Vraţa, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Plovdiv, Kjustendil, Pernik, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan şi Kârdjali (stratul de zăpadă va atinge 10 - 30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă şi apariţia poleiului);

- Cod Galben: regiunile Vidin, Pleven, Târgovişte, Ruse, Razgrad, Haskovo, Sliven, Stara Zagora, Yambol, Şumen, Burgas, Varna, Dobrici şi Silistra (stratul de zăpadă va atinge 10 cm, condiţii de formare a viscolului şi apariţie a poleiului, rafalele de vânt vor atinge o viteză de 14 - 19 m/s (50 - 69 km/h), pe alocuri cu intensificări de până la 24 m/s (90 km/h).

Citește și: Atenție, șoferi! Episod de iarnă adevărată, în mai multe județe din România. Află starea drumurilor

MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroporturile bulgare sau prognoza meteorologică din Bulgaria, iar şoferii să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă şi atenţionare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile sau semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

În perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Citește și: Cât costă o zi de școală de schi (4 ore) pentru copil la Sinaia? Pregătește minimum 1.400 lei

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

- cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

- cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

- cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

- cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

- cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

- cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul ww.mae.ro (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria: www.customs.bg.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, consular-protection.ec.europa.eu,
www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te