Peste 50% dintre americani vor ca Trump să fie demis, în urma protestelor sângeroase de la Capitoliu

DE Miruna Moldoveanu | 11.01.2021 - 14:58
Aproximativ 56% dintre americani vor ca Trump să plece anticipat de la putere/FOTO: Yahoo.com

În urma incidentelor sângeroase de la Capitoliu, Trump pare tot mai izolat. Potrivit unui sondaj Ipsos pentru postul ABC News, acesta şi-a pus alegătorii în cap - 56% dintre americani consideră că preşedintele republican trebuie să fie demis din funcție.

SHARE

Trump a fost abandonat - la câteva zile de la luarea cu asalt a Congresului - de către anturajul său, în frunte cu vicepreşedintele său Mike Pence, urmat, la sfârşitul săptămânii de către numeroşi membri ai Cabinetului.

În tabăra republicană, tot mai mulţi aleşi şi cadre denunţă comportamentul celui care mai este preşedintele ţării timp de nouă zile, pe care unii îl consideră vinovat de evenimentele soldate cu cinci morţi la Capitoliu.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi s-a declarat pregătită să lanseze în zilele următoare mi multe acţiuni rapide cu scopul ca Trump să plece de la putere cât mai curând posibil - inclusiv o a doua procedură în vederea unei destituiri.

În pofida scirului bun obţinut în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, faptul că 56% dintre americani vor ca Trump să fie destituit relevă gravitatea situaţiei.

Un asemenea nivel nu a mai fost atins în istoria americană modernă.

Potrivit CNN, atunci când relaţia lui Bill Clinton cu secretara sa Monica Lewinsky a fost dezvăluită, ”numai” 40% dintre americani doreau ca democratul să plece de la putere.

În 1974, după ce Camera Reprezentanţilor a deschis o anchetă împotriva lui Richard Nixon, în urma Saturday Night Massacre, după scandalul Watergate, 38% dintre americani considerau că preşedintele este necesar să demisioneze. Majoritatea - 53% - erau de părerea opusă.

Acest sondaj Ipsos mai arată că numărul republicanilor care vor ca Trump să plece de la putere creşte în mod constant şi a ajuns în prezent la 13%. La procedura de acuzare (impeachment) în vederea demiterii, la sfârşitul lui 2019 şi începutul lui 2020, acest nivel era cuprins între 10 şi 15%, potrivit news.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.