Trump a fost abandonat - la câteva zile de la luarea cu asalt a Congresului - de către anturajul său, în frunte cu vicepreşedintele său Mike Pence, urmat, la sfârşitul săptămânii de către numeroşi membri ai Cabinetului.
În tabăra republicană, tot mai mulţi aleşi şi cadre denunţă comportamentul celui care mai este preşedintele ţării timp de nouă zile, pe care unii îl consideră vinovat de evenimentele soldate cu cinci morţi la Capitoliu.
Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi s-a declarat pregătită să lanseze în zilele următoare mi multe acţiuni rapide cu scopul ca Trump să plece de la putere cât mai curând posibil - inclusiv o a doua procedură în vederea unei destituiri.
În pofida scirului bun obţinut în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, faptul că 56% dintre americani vor ca Trump să fie destituit relevă gravitatea situaţiei.
Un asemenea nivel nu a mai fost atins în istoria americană modernă.
Potrivit CNN, atunci când relaţia lui Bill Clinton cu secretara sa Monica Lewinsky a fost dezvăluită, ”numai” 40% dintre americani doreau ca democratul să plece de la putere.
În 1974, după ce Camera Reprezentanţilor a deschis o anchetă împotriva lui Richard Nixon, în urma Saturday Night Massacre, după scandalul Watergate, 38% dintre americani considerau că preşedintele este necesar să demisioneze. Majoritatea - 53% - erau de părerea opusă.
Acest sondaj Ipsos mai arată că numărul republicanilor care vor ca Trump să plece de la putere creşte în mod constant şi a ajuns în prezent la 13%. La procedura de acuzare (impeachment) în vederea demiterii, la sfârşitul lui 2019 şi începutul lui 2020, acest nivel era cuprins între 10 şi 15%, potrivit news.ro.