Între iulie 2024 și aprilie 2025, Poliția Română a raportat 3.367 de cazuri în care DrugTest-ul aplicat în trafic a indicat un rezultat pozitiv.
Potrivit unui răspuns oficial oferit la solicitarea unei fundații pentru drepturile cetățenilor, în 43% dintre aceste situații rezultatele analizelor de laborator au arătat că șoferii nu consumaseră substanțe interzise.
Peste 40% dintre șoferii testați pozitiv la DrugTest sunt, de fapt, nevinovați. Ce spun specialiștii
Vlad Zaha, criminolog, atrage atenția că aceste cifre indică o creștere a ratei de fals pozitiv, care era de 38% în anul precedent.
„Rata de fals a crescut de la 38% anul trecut, asta ne indică faptul că testele sunt folosite fără vreo procedură clară bazată pe suspiciunile polițistului. Când testăm la întâmplare, doar de dragul testării, cresc șansele de eroare”, spune Vlad Zaha.
Chiar dacă se dovedește ulterior că nu au consumat droguri, șoferii rămân fără permis timp de 72 de ore. În multe cazuri, acest lucru le afectează reputația, statutul profesional și chiar viața de familie.
Un bărbat a mărturisit într-un reportaj: „Cred că aș înnebuni, sincer. Și eu depind de mașină cam în fiecare zi și nu e un moft”.
Citește și: Noapte productivă pentru polițiști, în Ilfov. Au dat șoferilor amenzi de 32.400 lei: viteză, droguri
Reacții din societatea civilă: „Românii nu își permit asemenea abuzuri”
Tatiana Pașcovischi, reprezentanta Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor, trage un semnal de alarmă: „Nu ne permitem astăzi ca românii să își piardă joburile, să aibă reputația pătată, să fie blocată familia întreagă. Poliția Română admite că aparatele pot genera rezultate eronate, dar nu ia măsuri pentru a reduce procentul de teste fals pozitive.”
Cristian Păpărau, expert medico-legal, explică și de ce apar aceste erori frecvente: „Multe dintre acestea ies pozitive, mai bine zis fals pozitive, în urma consumului unor banale medicamente, cum ar fi medicamente pentru durere sau pentru răceală, medicamente consumate extrem de frecvent de români.”
Citește și: Medicamente de răceală care te lasă fără permis pe loc. Ce mai poți face în acest caz?
Proiectul de lege pentru sancționarea prezenței drogurilor în sânge, blocat în Parlament
În acest context, un proiect de lege care ar prevedea pedeapsa cu închisoarea pentru prezența stupefiantelor în sânge, indiferent de momentul consumului, este blocat în Parlament.
Peste 100.000 de români au semnat împotriva adoptării actului normativ, care este considerat abuziv de mai multe organizații civice și juridice.