Medicamente de răceală care te lasă fără permis pe loc. Ce mai poți face în acest caz?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.10.2024 - 11:06
Medicamente de răceală care te lasă fără permis pe loc. Ce mai poți face în acest caz? - Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan (rol ilustrativ)
Medicamente de răceală care te lasă fără permis pe loc. Ce mai poți face în acest caz? - Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan (rol ilustrativ)

Vine sezonul rece iar medicamentele antirăceală te pot lăsa fără permis. Poliția îți face dosar penal pe loc. Testul antidrog iese pozitiv dacă ți le-ai administrat recent.

SHARE

O listă întreagă de medicamente te pot lăsa fără permis de conducere pentru că influențează markerii testului antidrog. Este vorba despre medicamentele folosite foarte des în cazul răcelilor. 

Nu sunt ilegale, însă poliția îți suspendă permisul până la obținerea rezultatelor unei analize de sânge. Dacă rezultatul va fi negativ, șoferul va primi permisul dar dacă testuld e sânge confirmă prezența drogurilor, șoferul va rămâne fără permis și va fi cercetat penal. 

Medicamente de răceală care te lasă fără permis pe loc. Ce mai poți face în acest caz?

Autoritățile recunosc că în urma testelor rapide efectuate, mai multe substanțe din compoziția medicamentelor pot da rezultat pozitiv la DrugTest.

Citește și: Lista medicamentelor ce te pot lăsa fără permis după un drug-test: sirop de tuse, antialergice

Există medicamente sau suplimente alimentare care sunt contraindicate conducătorilor auto iar acestea au inscripționate pe ambalaj un triunghi cu laturi roșii, iar în centru au un semn de exclamație de culoare neagră. Semnul pe ambalaj este încadrat într-un pătrat de culoare albă.

Dar testul folosit de Poliție poate da rezultate false pentru întreaga gamă de medicamente "banale", gamă consumată de milioane de români anual, printre care paracetamol, ibuprofen, pseudoefedrină (picături de nas).

Iată pentru ce medicamente poți rămâne fără permis:

Banalele picături sau spray-uri pentru decongestionarea nasului pot duce la rezulat pozitiv pentru amfetamină sau alte substanțe psihoactive în testele antidrog

Medicamente antihistaminice și decongestionante. Anumiți compuși din medicamentele pentru tratarea alergiilor, răcelilor și congestiei nazale pot duce la rezultate pozitive pentru substanțe psihoactive în testele rapide antidrog.

Medicamente pentru răceală și tuse. O serie de siropuri și tablete pentru ameliorarea simptomelor răcelii și tusei pot conține compuși care se metabolizează în substanțe detectabile de testele antidrog (codeină) și pot duce la rezultate fals pozitive pentru opiacee sau amfetamină. Printre acestea se numără și anumite medicamente antialergice, antibiotice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Citește și: Ce alimente nu trebuie să mănânci dacă te urci la volan? Poți ieși pozitiv la Drug Test

Medicamente analgezice. Medicamentele recomandate pentru gestionarea/tratarea durerii precum paracetamol sau ibuprofen, pot conține substanțe ce pot fi detectate ca opiacee (morfină, codeină) în testele rapide antidrog.

Medicamente utilizate pentru tratarea anxietății, insomniei și spasmelor musculare. Pot apărea ca benzodiazepine (ex: xanax), substanță psihoactivă ilegală, chiar dacă tratamentul este prescris de medic pentru diferite afecțiuni.

Medicamente pentru tratamentul depresiei și tulburărilor afective. Utilizarea antidepresivelor poate duce la un rezultat fals pozitiv DrugTest, pentru diverse substanțe psihoactive.

Medicamente pentru ADHD. Substanțe utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție pot fi detectate ca amfetamină în testele antidrog, chiar dacă sunt administrate/recomandate legal (de medic) pentru o afecțiune medicală, conform Digi24.

În situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te