Industria cărnii de porc din Ucraina este grav afectată de pesta porcină africană, o boală virală care a produs pierderi masive în sectorul zootehnic.
Pesta porcină lovește grav industria cărnii de porc la granița României. Virusul rezistă și înghețat
Virusul, cunoscut pentru rezistența sa, poate supraviețui și în carnea congelată, ceea ce complică eforturile de control al răspândirii bolii.
Până acum, Ucraina a înregistrat 67 de focare de pestă porcină africană (PPA) de la începutul anului, cu 46% mai multe față de anul trecut.
În acest context, procesatorii de carne ucraineni avertizează că industria se confruntă cu o situație critică.
Potrivit lui Nikolay Babenko, șeful Asociației ucrainene a cărnii, Ucraina a pierdut aproximativ 500.000 de porci din cauza PPA în ultimii ani.
Citește și: Care sunt exporturile din România, oprite de pesta porcină, spre Marea Britanie şi Statele Unite?
Prognozele sunt sumbre: până la sfârșitul anului 2024, efectivele de porci din Ucraina ar putea scădea cu 30% până la 50%, ceea ce ar putea duce prețul cărnii de porc la un nivel record de 300 UAH (7,2 dolari) pe kilogram, față de 190-200 UAH (4,6-4,8 dolari) în prezent, potrivit Pigprogress.net, citat de B1tv.
Lupta împotriva pestei porcine este îngreunată de faptul că aproximativ 50% din populația de porci este crescută în gospodării mici, unde măsurile de biosecuritate sunt greu de aplicat. Această situație sporește riscul de răspândire a virusului.
Citește și: Cât de sănătoasă este carnea de pe piața din România? Un specialst din cadrul ANSVSA explică
De asemenea, Ucraina se confruntă cu probleme majore de detectare și monitorizare a bolii. Capacitățile de testare sunt limitate, ceea ce întârzie identificarea și izolarea focarelor. În plus, virusul poate supraviețui în produsele de carne refrigerate sau congelate, ceea ce face eliminarea sa extrem de dificilă.
Răspândirea pestei porcine este favorizată de practicile necorespunzătoare din unele ferme, în special cele mici, administrate de instituții precum școli sau închisori, unde porcii sunt hrăniți cu deșeuri alimentare.
În vara acestui an, mulți fermieri au fost încurajați de prețurile mici ale furajelor să crească efectivele de porci, ceea ce a dus la o stabilizare a numărului de animale la nivelul de dinainte de război, aproximativ 5,2 milioane de capete. Totuși, creșterea treptată a prețurilor la furaje și focarele de PPA îi obligă pe unii fermieri să-și închidă afacerile.
„Creșterea prețurilor la furaje și intensificarea focarelor de PPA vor forța unii fermieri să părăsească industria”, a declarat Alexander Golizdra, directorul departamentului de comunicare al KSG Agro, unul dintre cei mai importanți crescători de porci din Ucraina.