Riscul mare de avalanşă înseamnă risc de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, în timp ce riscul moderat echivalează cu riscul de gradul doi.
Pericol mare de avalanșă în munții Bucegi la peste 1.800 de metri altitudine. Ce zone să evitați?
În majoritatea munţilor din ţară, la peste 1.800 de metri, este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe, fiind vorba de munţii Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Parâng, Şureanu, Rodnei, Călimani, Bistriţei, Ceahlău.
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo din zona de munte continuă să fie la Bâlea Lac şi Vârfu Omu, de peste 2,5 metri.
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni?
ANM a emis în a doua zi de Paște o nouă informare meteo de ploi, vânt, descărcări electrice și grindină în toată țara. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării.
Citește și: VIDEO Atac ucrainean cu drone: Explozii uriașe la stații cheie de energie electrică din Rusia
Se vor acumula cantități de apă local de 15...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp, luni (17 aprilie) în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în zonele montane, iar marți (18 aprilie) îndeosebi în sud-est.
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45...55 km/h în sud.
Citește și: Ministrul chinez al Apărării la Moscova, pentru a pune în aplicare coordonarea militară strategică
Până spre sfârșitul săptămânii temporar va mai ploua, în general moderat cantitativ, în majoritatea zonelor. Valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în următoarele două săptămâni, pe întreg teritoriul României.