Performanță istorică obținută de echipa României la Campionatul Mondial de Dezbateri

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.08.2021 - 12:54
Performanță istorică obținută de echipa României la Campionatul Mondial de Dezbateri/FOTO: Facebook/ARDOR

Pentru prima dată, Echipa naţională a României la dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR, s-a clasat printre primele opt din cele 74 de echipe ale lumii, la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship), desfăşurat online între 25 iulie

SHARE

Anul acesta, echipa României a fost formată din elevii:
* Oana Niţu (clasa a XII-a) (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti)
* Elena Rădulescu (clasa a XI-a) (Colegiul Naţional „Sfântul Sava” Bucureşti)
* Tania Acsinte (clasa a XI-a) (Colegiul Naţional „Sfântul Sava” Bucureşti)
* Irina Chicuş (clasa a XI-a) (Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Bucureşti)
* Valeriu Cărăşel (clasa a XII-a) (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Bucureşti)
* rezerva Arina Dumitru (clasa a X-a) (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti)

„Echipa României a fost singura din Europa prezentă în sferturile Campionatului Mondial. Parcursul extraordinar al elevilor români s-a oprit în sferturi, în faţa echipei statului Filipine. Echipe puternice, formate din vorbitori nativi de limba engleză, precum echipa Angliei sau Irlandei, au părăsit turneul în fazele anterioare”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică.

Citește și: Experiment: 66 de kilometri de autostradă pe trei benzi, asfaltați în nici patru zile. În Germania

Conform sursei citate, printre temele dezbătute se numără posibilitatea ca serialele cu poliţişti să facă mai mult rău decât bine, interzicerea producerii şi a consumului de carne, comercializarea spaţiului cosmic, capitalismul „curcubeu”, faptul că ţările în curs de dezvoltare ar trebui să prioritizeze industrializarea în scopul substituirii importurilor în defavoarea industrializării orientate spre exporturi.

Echipa României a obţinut şi titlul de Cea mai bună echipă EFL („EFL Best Team”) dintre cele 19 echipe EFL (English as a Foreign Language - Engleza ca limbă străină) din concurs. Valeriu Cărăşel (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Bucureşti) a obţinut locul 8 în clasamentul individual EFL.

Citește și: Brigitte și Florin Pastramă riscă pușcăria pentru afacerea, oficial păguboasă, cu măști „de firmă”

Lotul de antrenori care a pregătit în acest an echipa naţională este format din instructori şi arbitri cu experienţă ai Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică - ARDOR, mulţi dintre ei foşti componenţi ai echipei naţionale: Şerban Pitic, Diana Diaconescu, Ştefan Matei, Teodor Grama, Laura Drăgoi, Andrei Olaru, Miruna Cozianu, Eveline Dicu, Cătălin Panţiru.

România a fost prezentă la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi încă din 2006. Până acum, cea mai bună performanţă anterioară a echipei a fost în 2020, când elevii români au obţinut locul 15 în clasamentul general şi locul 1 în clasamentul EFL.

În parteneriat cu licee şi universităţi, ARDOR administrează peste 100 de cluburi de dezbateri în toată ţara, care reunesc 1.600 de elevi anual. Cel mai important eveniment este Forumul Naţional de Dezbateri, care anul acesta se va desfăşura în perioada 25 - 30 august. În acest an se vor înfrunta aproximativ 40 de echipe din toată ţara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te