Procurorii prahoveni au făcut pe 22 ianuarie percheziţii în trei judeţe, într-un dosar de înşelăciune şi abuz de încredere în care un dezvoltator imobiliar este acuzat că a încheiat convenţii pentru comercializarea de apartamente, vânzând apoi bunurile imobile altor persoane.

Prejudiciul în acest caz depăşeşte un milion de euro.

„La data de 22.01.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Constanţa, au efectuat 15 percheziţii domiciliare la sediul unor dezvoltarori imobiliari din Complexul de locuinţe White Tower şi City Gate din Ploieşti, birouri notariale şi cabinete de avocatură, punând în executare şi un număr de 8 mandate de aducere. În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro)”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, citat de News.ro.

Conform anchetatorilor, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare a unor apartamente, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora, şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane.

„În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul. Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice”, au mai precizat procurorii.

„Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice. Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe City Gate din Ploieşti.

În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială, care a devenit asociatul în afaceri al avocatului", se mai arată în comunicat.