Parlamentul European va vota legea care poate goli Google și Facebook de conținut

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.09.2018 - 17:08
FOTO: Getty Images

Parlamentul European urmează să voteze, miercuri, proiectul de directivă europeană privind drepturile de autor care urmează să schimbe fundamental relațiile dintre giganți ai Internetului precum Google sau Facebook și presă.

SHARE

Directiva presupune înnoirea prevederilor europene privind drepturile de autor pentru epoca dominată de giganți internaționali. 

Aceasta ar urma să actualizeze reglementările europene în domeniu, vechi de aproape 20 de ani. 

Documentul, care este dezbătut încă din 2016, a mai fost supus votului PE în iulie, dar versiunea de atunci a "picat" iar deputații europeni au decis să continue dezbaterile până la un nou vot, în septembrie.

Articolele care au atras cele mai multe controverse și au stârnit cele mai aprinse dispute sunt 11 și 13.

Art. 11 cere companiilor de internet (ca Google sau Facebook) să plătească atunci când preiau conținut din media. 

Art. 13 spune că platformele de distribuție online, precum Facebook sau Youtube, sunt considerate responsabile, nu utilizatorii lor, atunci când un material purtător de drepturi de autor este publicat de terți pe respectivele platforme.

Susținătorii proiectului spun că, prin modul în care funcționează în prezent și cum se raportează la utilizatori și conținut, marile platforme online profită enorm, din punct de vedere financiar și din cel al popularității, de pe urma creatorilor de conținut, în timp ce aceștia pierd/nu câștigă suficient de pe urma materialelor distribuite prin aceste platforme, potrivit Hotnews.

Oponenții directivei consideră că noile reguli vor determina platformele digitale să introducă filtre foarte severe, pentru a preveni încărcarea de materiale purtătoare de drepturi de autor. 

Acest lucru ar duce la înnăbușirea creativității, deoarece filtrele ar urma să devină mașinării ale cenzurii. 

Cenzura ar urma să afecteze toate formatele, de la clipuri pe Youtube la simple GIF-uri sau meme-uri de Facebook, sau chiar să ducă la închiderea unor platforme clădite de utilizatori, precum enciclopedia online Wikipedia.

La votul din iulie, când Parlamentul European a oprit temporar votul pentru proiectul de Directivă, eroparlamentarii români au votat împotriva curentului care s-a dovedit majoritar în final: doar 15% dintre ei au votat "nu" iar aproape 80% au votat în sprijinul mandatului de negociere al comisiei responsabile. Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.