FOTO Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal în 2003, preluat de stat. A ajuns o ruină

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.10.2024 - 12:35
Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal în 2003, preluat de stat. A ajuns o ruină - Foto: Facebook/Vergil Chițac
Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal în 2003, preluat de stat. A ajuns o ruină - Foto: Facebook/Vergil Chițac
Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal în 2003, preluat de stat. A ajuns o ruină - Foto: Facebook/Vergil Chițac
Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal în 2003, preluat de stat. A ajuns o ruină - Foto: Facebook/Vergil Chițac

Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal și vândut cu circa 230.000 euro în 2003, sub Guvernul Năstase, va fi preluat de stat și trecut în administrarea Ministerului Culturii. Abandonat de mai mulți ani mistuit parțial de flăcări în 2012, „Club Castel“ a ajuns o ruină.

SHARE

Fosta Vilă Regală Mamaia, monument istoric, va fi trecută în proprietatea statului şi în administrarea Ministerului Culturii, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a precizat că ministerul va primi şi banii necesari.

Palatul Reginei Maria din Mamaia, privatizat ilegal în 2003, preluat de stat. A ajuns o ruină

”Încheiem cu o decizie importantă, pe care sper să o putem repeta mai des.

Preluăm, în proprietatea statului, o clădire monument istoric, construită acum aproape 100 de ani şi acum abandonată.

Este vorba de fosta Vilă Regală Mamaia, cunoscută drept Palatul Reginei Maria”, a anunţat Ciolacu, după ce a făcut publice mai multe măsuri care vor fi adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri, 30 octombrie 2024.

Citește și: Se poate industrializa România cum vrea Ciolacu? Fabrici chimice, de tractoare, scoase de pe butuci?

El a precuizat că această clădire va fi declarată de interes public naţional şi trecută în administrarea Ministerului Culturii.

Conform lui Ciolacu, Ministerului Culturii îi vor fi alocate miercuri şi fondurile necesare acestei preluări.

Palatul Regal din Mamaia, vândut în 2003 cu circa 230.000 euro

În martie 2022, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, definitiv, că Palatul Regal din Mamaia a fost privatizat ilegal în anul 2003 şi că monumentul istoric reintră în patrimoniul statului român.

În decizia instanţei se menţiona că monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA companiei SC Light System SRL fără respectarea dreptului de preempţiune al statului.

Decizia instanţei supreme a validat hotărârea din 2020 a Tribunalului Constanţa, prin care contractul de vânzare - cumpărare a fost anulat.

Citește și: Privatizarea companiilor de stat, cheia unei economii de piață libere și a succesului României
 
Potrivit presei locale, Palatul Regal din Mamaia, cunoscut şi ca Palatul Reginei MAria, a fost inclus în 1992 pe Lista monumentelor istorice, sub denumirea de „Club Castel“, însă acest element nu a împiedicat vânzarea clădirii, în 2003, societăţii „Light System“ SRL, contra sumei de aproximativ 850.000 de lei, informează News.ro. 

Cum în iulie 2003 cursul BNR era de 3,7 lei/euro, asta înseamnă aproximativ 230.000 euro.

De la preluarea Palatului Regal din Mamaia, administratorii firmei nu au făcut investiţii importante, aşa încât clădirea s-a degradat an de an, ajungând în final o ruină.

De altfel, mai mult de jumătate din clădire a fost distrusă în 2012 de un incendiu.
 
Şase ani mai târziu, la finalul anului 2018, ministrul Culturii de la vremea respectivă, George Ivaşcu, a cerut în instanţă anularea contractului de vânzare dintre SC Mamaia şi SC Light System SRL, pe motiv că Palatul Regal din Mamaia a fost vândut fără ca statul să-şi exercite dreptul de preemţiune, conform Legii 422/2001.
 
Cu un an înainte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa amendase firma privată cu 8.000 de lei, valoarea maximă prevăzută de Legea 422 privind protejarea monumentelor istorice. 

Construit între anii 1924 – 1927, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa, și decorat de Regina Maria

Potrivit istoricului Delia Cornea, de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Palatul Regal de la Mamaia a fost construit între anii 1924 – 1927 după planurile arhitectului italian Mario Stoppa, fiind apoi decorată de Regina Maria cu mobilier specific fiecărei camere în parte.

În urmă cu o săptămână, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, anunţa semnarea contractului de vânzare-cumpărare a terenului de 1,5 hectare aferent Castelului regal din staţiunea Mamaia.

”Preţul plătit este identic cu cel cu care terenul a fost vândut în urmă cu două decenii. Avem un plan comun cu Ministerul Culturii pentru a readuce castelul la viaţă.

Terenul de 1,5 ha va fi transmis Ministerului Culturii, iar împreună cu castelul va face parte din proiectul naţional patronat de Ministrul Culturii „Temelii culturale”, prin care vor fi salvate 14 obiective de interes naţional şi european. Luna trecută clădirea care a fost transformată în „Club Castel” a fost predată către Ministerul Culturii.

Acum atât terenul cât şi castelul reginei vor intra într-un amplu proces de reabilitare. După finalizarea lucrărilor, monumentul va intra în administrarea Primăriei Constanţa.

Încet dar sigur, Constanţa îşi va recăpăta valorile culturale. Ca şi Cazinoul de pe faleză, Castelul Regal din Mamaia va reprezenta un nou punct turistic de atracţie”, afirma Chiţac.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te