Prevederile privind înmormântarea pacienților cu COVID au ajuns joi în atenția publică, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a știut că ordinul în vigoare, semnat de predecesorul Nelu Tătaru, reglementează ca pacienții COVID decedați să fie înmormântați fără haine.
De menționat este și că, înainte de pandemia de coronavirus, încă din 2017 sunt înmormântați fără haine și fără îmbălsămare și pacienții care mor de boli infecțioase precum: variola, febra galbenă, tifos, ciumă, antrax, rabie, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății din decembrie 2017, semnat de Florian Bodog.
Citește și: Vlad Voiculescu, încurcat de întrebarea despre cum sunt înmormântate persoanele cu COVID
Cum se face în prezent înmormântarea pacienților cu COVID
Ordinul Ministerului Sănătății 436 din martie 2020 privind decesul pacienților cu COVID prevede că aceștia vor fi înmormântați după ce vor fi igienizați, pentru a împiedica răspândirea infecției cu coronavirus, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare înainte de a fi introduse în sac. Cadavrele sunt introduse în doi saci de vinil, iar între saci se pulverizează biocid și se sigilează sicriul. Doi reprezentanți ai familiei pot vedea pacientul decedat înainte de aceste proceduri, pentru identificarea persoanei.
Lista prevederilor Ordinului 436 din 2020:
- În situația în care pacientul decedează și există suspiciuni cu privire la decesul pacientului infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV2) confirmat prin teste de laborator, altele decât decesul prin acțiunea bolii virale, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a dispunerii ridicării cadavrului, după caz
- Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.
- Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).
- Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.
- În situația în care nu există frigider cu posturi separate, se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.
- Transportul cadavrului către morgă de la nivelul secției din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse biocide de tip TP2 (de suprafețe).
- Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecție: combinezon complet din tyvek, protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare; două rânduri de mănuși latex; cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.
- Pentru personalul care manipulează cadavrul sau îmbrăcămintea și obiectele posibil contaminate cu secreții ale decedatului este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare manoperă. Ulterior se va efectua dezinfecția mâinilor cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.
- Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.
- În cazul decesului la domiciliu în care există suspiciunea de deces ca urmare a infecției COVID-19 nu se ridică cadavrul. Se apelează numărul unic de urgență 112. Pentru transportul cadavrului de la domiciliu sau din spațiile publice unde a survenit decesul către instituția de medicină legală vor fi respectate aceleași norme ca cele descrise la pct. 3 (...) Persoanele care manipulează și transportă cadavrul vor lua în considerare respectul față de demnitatea umană, orice activitate sau acțiune asupra corpului unei persoane decedate având la bază grija și respectul cuvenit unei ființe umane decedate.
Citește și: EXCLUSIV Măștile de plastic transparent, tot mai populare printre politicieni, nu sunt autorizate
- Atunci când decesul s-a produs ca urmare a infecției COVID-19, angajații serviciilor funerare care preiau cadavrul de la unitatea sanitară în care a survenit decesul sau de la instituția de medicină legală vor respecta întocmai aceleași dispoziții ca și orice alt transportator sau persoană care manipulează cadavrul, respectiv vor respecta aceleași măsuri de prevenire a transmiterii bolilor infectocontagioase și vor fi îmbrăcați obligatoriu în echipamentele individuale de protecție descrise anterior.
- Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul Coronavirus (SARS-CoV2).
- Pentru angajații serviciilor funerare este obligatorie, după fiecare manipulare, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.
- Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator care au fost autopsiate se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare înainte de a fi introduse în sac.
- După identificarea cadavrului de către aparținătorii decedatului și semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi se introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.
- Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, cu obligația de a nu-l mai deschide ulterior. Familia este cea care aduce sicriul în care se pune cadavrul.
Modificările pe care le va aduce Vlad Voiculescu regulilor de înmormântare
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că Vlad Voiculescu a avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor, în urma căreia ministrul a decis să modifice protocolul de înmormântare a persoanelor infectate cu COVID, ținând cont de propunerile cultelor.
Principalele modificări vor fi:
- pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 să poată beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun
- persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține.
- Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege.
Citește și: În Vrancea, 50-60% dintre persoanele programate la vaccinare cu AstraZeneca renunță la programare
Pacienții cu boli infecțioase care mor sunt înmormântați fără haine din 2017
Încă din 2017 sunt înmormântați fără haine și fără îmbălsămare și pacienții care mor de boli infecțioase precum: variola, febra galbenă, tifos, ciumă, antrax, rabie, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății din decembrie 2017, semnat de Florian Bodog.
Ordinul nr. 1.533 din 29 decembrie 2017 prevede:
- Persoanele decedate în urma unei boli infecțioase prezintă risc de îmbolnăvire pentru cei care manevrează corpul decedatului, pentru familie și pentru comunitate. Atât corpul, cât și fluidele corporale pot rămâne infecțioase post mortem și pot prezenta risc de transmitere prin contact direct sau indirect.
- 1. Risc înalt se atribuie pentru următoarele boli:a) variola/variolidul;b) febre virale hemoragice (Lassa, Ebola, Marburg etc.);c) febra galbenă;d) tifos exantematic;e) pesta (ciuma);f) antrax;g) rabia. (...)
1. Precauțiuni specifice pentru contactul cu decedații cu boli cu risc înalt de transmitere:
a) Se interzice îmbălsămarea decedatului.
b) Se interzic practicile obișnuite de igienizare: spălare, îmbrăcare, pieptănare, cosmetizare a cadavrului.
c) Se pulverizează dezinfectant peste cadavru.
d) Se acoperă fața cadavrului cu o mască; de asemenea se vor acoperi și alte orificii cu potențial de eliminare a fluidelor/ secrețiilor pentru a scădea riscul de infectare prin picături infecțioase de aerosoli.
e) Cadavrul se introduce în doi saci rezistenți, de vinil. După introducerea cadavrului în fiecare sac, acesta se pulverizează cu dezinfectant, urmat de introducerea în sicriu.
f) Sicriul se închide și se sigilează. Este interzisă vizionarea sau contactul direct cu cadavrul, fiind interzisă redeschiderea sicriului.
g) Persoanele care manipulează sicriul sunt instruite și echipate conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare.
h) Înainte de a acoperi sicriul cu pământ, angajații cimitirului toarnă peste sicriu var cloros sau un dezinfectant care generează clor activ în concentrație de minimum 10%.
i) Groapa trebuie să aibă o adâncime de minimum 3 metri.
j) Deshumarea înainte de trecerea a 7 ani de la deces este strict interzisă, cu excepția situațiilor prevăzute de reglementările în vigoare.
k) Persoanele care manipulează cadavrul ori îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale decedatului vor purta obligatoriu echipament de protecție individuală: mănuși, protectoare faciale, echipament din tyvek, măști chirurgicale, protectoare oculare și cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.
l) Se interzicere folosirea obiectelor contaminate cu fluide ale decedatului.
m) Se realizează obligatoriu dezinfecția spațiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda, a obiectelor, îmbrăcămintei, lenjeriei, precum și curățarea acestora.
n) Se realizează dezinsecția obiectelor și spațiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda și spațiilor în care a fost păstrat după deces, inclusiv îmbrăcămintea acestuia, în cazul pestei, tifosului exantematic, febrelor hemoragice.
o) Se efectuează deratizarea în spațiile în care a stat bolnavul înainte de a muri și spațiile în care a fost păstrat după deces, în cazul pestei, tifosului exantematic, febrelor hemoragice.
p) Dezinfecțiile prevăzute la lit. c) și m) se realizează cu dezinfectanți care asigură distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, a fungilor, virusurilor, micobacteriilor și a majorității sporilor bacterieni, conform cu activitățile biocide menționate în avizul sau în autorizația emisă de Comisia Națională pentru Produse Biocide.