Vlad Voiculescu, încurcat de întrebarea despre cum sunt înmormântate persoanele cu COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.04.2021 - 14:53
Vlad Voiculescu, încurcat / gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi-a cerut scuze într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook pentru faptul că în timpul declaraţiilor de presă referitoare la ordinul privind înmormântările ar fi "preluat o informaţie greşită".

SHARE

„Tocmai am avut declaraţii de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informaţie greşită şi am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, aşa cum mai mulţi reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 "se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac". Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi", a scris ministrul, arată agerpres.ro.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat joi că ordinul privind modul în care vor putea fi organizate înmormântările este în lucru, iar "cel târziu" vineri va fi semnat, el conţinând toate modificările solicitate de reprezentanţii cultelor.

Voiculescu a avut o întâlnire cu reprezentanţii cultelor la Ministerul Sănătăţii referitoare la modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul acestora la pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi în spital şi despre organizarea înmormântărilor.

"Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâine va fi semnat. Va conţine toate modificările care au fost solicitate de către reprezentanţii cultelor. Va conţine de asemenea câteva modificări, câteva reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le consideră necesare. Vorbim despre măsuri de protecţie. (...) O reglementare valabilă de aproape un an de zile. Este vorba despre protejarea sănătăţii oamenilor şi anume a celor care sunt implicaţi direct în tot ce întâmplă înainte de înmormântare şi în timpul înmormântărilor. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului şi vor fi de asemenea câteva reguli care trebuie respectate. Vorbim despre accesul preotului în spital, respectiv al pastorului în spital la pacienţii care au nevoie. De asemenea, faţă de solicitările cultelor avem în vedere lucrul acesta şi pentru aparţinători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Credem că este bine ca pacienţii care au nevoie de susţinere să o primească atât din partea reprezentanţilor cultelor, cât şi din partea unui aparţinător. (...) Mai departe, pentru cei care vor să îşi ia adio de la cei dragi încercăm să facem în aşa fel încât în condiţii de siguranţă acest lucru să fie posibil", a spus Voiculescu.

El a afirmat că cel mai târziu luni ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

"Vom avea ordinul semnat mâine. Cel mai probabil fie mâine, fie luni cel târziu îl vom avea în Monitorul Oficial", a susţinut Voiculescu după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor.

El spunea că "nu există nicio prevedere" în vreun ordin de ministru care să prevadă că oamenii care au decedat în urma infecţiei cu noul coronavirus să nu fie îmbrăcaţi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.