(P) - Aquilon – Sistemul de Comunicații Navale de la Thales

DE Newsweek România | Actualizat: 20.09.2019 - 08:00

O soluție a secolului XXI care susține ambițiile României în cadrul NATO.

SHARE

România are o poziție strategică în sud-estul Europei și în zona Mării Negre, iar rolul său în cadrul NATO este esențial în actuala configurație geopolitică din regiune. Pentru a face față schimbărilor și provocărilor din regiunea Mării Negre, România are nevoie de o forță navală puternică, capabilă să răspundă potențialelor amenințări.

Modernizarea unei flote militare presupune dotarea cu echipamente de ultimă generație,  iar sistemul de comunicații instalat la bordul navelor este o componentă esențială în acest proces.

Având în vedere volumele mari de date și voce care trebuie procesate, acest sistem trebuie să fie testat, bazat pe soluții mature atât din punct de vedere operațional, cât și tehnic.

Navele moderne au nevoie de soluții de comunicații de ultimă generație care să poată fi utilizate o perioadă îndelungată de timp, să fie flexibile și să răspundă nevoilor operaționale actuale ale echipajelor, în același timp reducând costurile și perioada de instruire. 

Dezvoltat în Franța de Grupul Thales pentru dotarea fregatelor FREMM, Aquilon a fost prima soluție pentru sistemul de comunicații de la bordul navelor bazată pe tehnologie IP (Protocol Internet). Aquilon este în serviciul forțelor navale din 2012.

Tehnologia IP oferă flexibilitate prin intermediul unei arhitecturi deschise, acestea fiind elemente cheie pentru un ciclu de viață de 30 de ani al unei platforme navale.

Concepută pentru activități civile, această tehnologie a fost adaptată sectorului militar, fiind adăugate sisteme specifice de securitate.

Sistemul Aquilon, folosit pe toate categoriile de nave de luptă

În prezent, aproximativ 80 de nave de luptă ale forțelor navale din întreaga lume, din cadrul sau din afara NATO, sunt echipate sau în curs de modernizare cu sistemul Aquilon.

Pe această listă se află portavionul Queen Elizabeth, corvetele Gowind ale Egiptului, fregatele FDI ale Franței, fregatele Type 23 modernizate ale Marinei Regale britanice și navele de patrulare ale Arabiei Saudite.

Forțele Navale franceze și britanice au ales Aquilon datorită înaltei performanțe dovedite și a celui mai înalt nivel de securitate impus navelor militare din prima și din a doua linie (de la nave de aprovizionare sau fregate ușoare, până la portavionul Charles de Gaulle în Franța; de la fregatele Type 23 sau Type 45, până la portavionul Queen Elizabeth în Marea Britanie).

Cu un portofoliu extins de beneficiari, sistemul Aquilon este modernizat permanent datorită experienței dobândite de utilizatori în timpul operațiunilor.

De aceea, Thales promovează cu mândrie cel mai modern sistem de comunicații, la nivel operațional și tehnic, disponibil astăzi pentru Forțele Navale ale statelor membre NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te