Orașul din România care poate deveni un pol al energiei. Există proiecte cât un reactor nuclear

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.03.2024 - 21:57
Orașul din România care poate deveni un pol al energiei. Există proiecte cât un reactor nuclear - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Orașul din România care poate deveni un pol al energiei. Proiecte pentru energie verde cât un reactor nuclear sau cât trei hidrocentrale de tipul celei de la Bicaz.

SHARE

Iașul ar putea deveni un pol de producție a energiei regenerabile: mai mulți investitori așteaptă să primească undă verde de la mediu pentru construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice în mai multe comune din județ. Proiectele sunt în diferite faze de pregătire și așteaptă aprobările necesare de la instituții pentru a demara construcția.

Orașul din România care poate deveni un pol al energiei. Există proiecte cât un reactor nuclear

„Ziarul de Iași” a consultat aceste proiecte care, odată implementate, ar putea aduce în câțiva ani o capacitate energetică impresionantă în regiune, de peste 700 MW, adică s-ar produce energie în județul Iași aproape cât trei hidrocentrale de la Bicaz, care are o putere instalată de 210 MW, sau cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW.

Proiectele eoliene propuse variază în mărime, începând cu parcuri mai mici, dotate cu câteva turbine, și ajungând până la instalații ample, care cuprind zeci de unități. În spatele firmelor locale care propun aceste proiecte de investiții în regiunea noastră se află companii străine importante din domeniul energiei regenerabile, cum ar fi DTEK, grup de energie și utilități controlat de cel mai bogat ucrainean, Rinat Akhmetov, grupul VSB din Germania, unul dintre principalii dezvoltatori de proiecte de energie eoliană din Europa, sau grupul israelian Shikun Binui.

De altfel, Shikun Binui se remarcă de departe cu planurile lor ambițioase în ceea ce privește energia regenerabilă în județul Iași. Aceste planuri includ construirea unui parc eolian în comuna Scobinți, iar altul în comuna Deleni, dar, tot aici, intenționează să facă și un parc fotovoltaic.

În județ ar urma să ajungă zeci de turbine Vestas

Multe dintre turbinele care urmează să ajungă în județ sunt produse de Vestas, unul dintre cei mai puternici constructori din această industrie.

Potrivit datelor de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, la momentul actual sunt în faza de pregătire 7 proiecte de parcuri eoliene în mai multe zone din județul Iași, respectiv în Popești, Deleni, Vânători, Erbiceni, Scobinți, Butea și Costuleni, care încă erau în procedură la APM Iași la sfârșitul anului trecut. Dar, în 2023, instituția ieșeană “a dat verde” pentru 5 proiecte de parcuri eoliene care vizează raza comunelor Românești, Dumești, Gâștești, Ruginoasa și Hârlău. Puterea instalată a acestor parcuri variază de la 1 la 132 MW energie electrică. 

În total, la APM Iași au fost depuse anul trecut solicitări pentru 12 parcuri eoliene cu o putere instalată de circa 630 MW, însă prin mâinile angajaților de la mediu au trecut și 4 proiecte de parcuri fotovoltaice propuse la Vlădeni, Lețcani, Țuțora și Deleni, cu o capacitate totală de aproximativ 100 MW, pentru care s-a emis deja acordul de mediu.

„Ziarul de Iași” relata recent că și în comuna Movileni s-a anunțat un investitor: danezii de la Eurowind Energy AS, care intenţionează să amenajeze un parc eolian format din 40 de turbine, fiecare cu câte o înălţime de aproximativ 200 de metri, adică de aproape două ori mai înalte decât Statuia Libertăţii din New York. Proiectul se află încă în stadiul de avizare, iar dacă investiția se va concretiza, Iașul ar urma să aibă cele mai înalte eoliene din România.  

“Verde” în Ruginoasa

În Ruginoasa, parcul eolian al celor de la DTEK Renewables International BV, parte a grupului de energie și utilități DTEK, deținut de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov, a început să producă primii kilowați de electricitate la sfârșitul lunii decembrie 2023,  după aproape zece luni de la începerea lucrărilor de construcție.

Cele 10 turbine eoliene Vestas de 6 MW montate vor produce anual aproximativ 150.000 MWh de energie electrică, suficientă pentru a alimenta mai mult de 43.000 de locuințe din România. Investiția din vestul Moldovei i-a ajuns pe cei de la DTEK 107 milioane de euro.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te