Ofițerii cu experiență în misiuni NATO, epurați din armata ungară. De-NATO-izare sau modernizare?

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.01.2023 - 19:10
Nu este prea clar dacă Viktor Orban vrea să modernizeze armata ungară sau să-i îndepărteze pe ofițerii care au legături bune cu NATO Foto: profimediaimages.ro

Între 100 și 200 de soldați de rang înalt au fost anunțați până acum că trebuie să plece, dar se așteaptă ca număr să crească exponențial, potrivit publicației maghiare Telex.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Un nou decret guvernamental a permis ministrului ungar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, să înceteze unilateral, cu un preaviz de două luni, contractul de muncă al anumitor soldați care au împlinit vârsta de 45 de ani și au cel puțin 25 de ani de serviciu activ.

Militarii care nu au 25 de ani în serviciu, vor continua să primească o parte din beneficiile lor și după demitere, până când vor atinge vârsta de pensionare, conform publicației Telex.

Niciuna dintre persoanele intervievate de Telex nu a fost de acord să facă o declarație asumată, iar unele nu au vrut să spună nimic nici măcar anonim. „Voi fi concediat mâine dacă fac o declarație”, a spus unul dintre militari.

Citește și: VIDEO Și-a modificat fața ca să arate ca un extraterestru. A fost interzis în restaurante

O parte dintre militarii contactați de Telex susțin că are loc o epurare motivată în primul rând politic. Aceștia nu văd nicio justificare pentru o astfel de reducere majoră a efectivelor în momentul unui război de amploare într-o țară vecină și nu înțeleg de ce schimbarea organică, caracteristică forțelor de apărare, nu este considerată adecvată. La urma urmei, este evident că tinerii continuă să vină în armată, iar cei mai în vârstă părăsesc forțele fără un val de concedieri.

Alte surse susțin că mai mulți militari ar fi fost chemați acasă din misiuni NATO doar pentru a li se spune că nu mai este nevoie de ei, chiar dacă încă nu se știa cine îi va înlocui. Există, de asemenea, relatări despre militari cu experiență care „și-au construit cariera timp de 20 sau 30 de ani” și care acum se întreabă dacă ei vor fi următorii. Potrivit unor relatări, este ușor să „ajungi pe lista suspecților” dacă ai lucrat la un comandament NATO sau în misiuni externe pentru o perioadă mai lungă.

În legătură cu concedierile, fostul secretar de stat pentru Apărare Ágnes Vadai (DK) a vorbit anterior și despre „de-NATO-izare”.

De-NATO-izare?

Alte surse susțin că reducerea de personal era așteptată de ceva vreme, deoarece armata este „încărcată la vârf”, știindu-se că forțele de apărare maghiare au un „număr disproporționat de mare de ofițeri”.

De asemenea, sursele susțin că achiziția de arme moderne justifică poziționarea tinerei generații. După decenii de neglijență serioasă, forțele armate primesc acum tancuri occidentale, tunuri autopropulsate, sisteme de apărare aeriană și de apărare cibernetică pentru mii de miliarde de forinți, și chiar dacă manevrarea acestora nu este treaba unui ofițer, coordonarea și posibila lor utilizare operațională necesită un alt tip de cunoștințe.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a vorbit, de asemenea, despre întinerire ca fiind motivul reducerilor de personal, spunând că trebuie deschis drumul pentru ascensiunea unei generații tinere de comandanți.

Ministrul Apărării spune că e modernizare

Declarația ministerului contrazice, de asemenea, punctul de vedere al celor care vorbesc despre „de-NATOizare”, întrucât ministerul urmărește în mod special să îi poziționeze mai bine pe cei cu experiență internațională. Acesta spune: „Un cadru de ofițeri și ofițeri tineri bine pregătiți, cu experiență internațională, este indispensabil pentru aplicarea sistemelor de armament moderne, a procedurilor operaționale și de luptă, precum și a sarcinilor de instruire și exerciții asociate. Pentru a le permite tinerilor să avanseze, este necesară transformarea la nivelul comandanților și ofițerilor.”

Potrivit surselor Telex, este adevărat de ceva vreme că în cadrul forțelor de apărare „anumite competențe ar putea fi transferate în jos, iar mai multe competențe ar putea fi delegate către ofițerii tineri”.

În același timp, unii se întreabă dacă reducerile actuale au fost planificate și pregătite în mod corespunzător. Unele surse au sugerat, de asemenea, că cei care sunt în relații bune cu cercurile ministrului nu vor fi concediați. Viteza reducerii de personal a stârnit, de asemenea, îndoieli în rândul unora, deoarece, deși obiectivul ar putea fi acela de a aduce mai mulți tineri pe piața muncii, a face armata mai atractivă nu este o sarcină ușoară, iar forțele armate duc lipsă de personal în multe domenii.

De asemenea, este posibil să existe și un motiv economic pentru aceste reduceri, deoarece o parte din salariile celor care sunt acum concediați pot fi folosite pentru a îmbunătăți salariile altora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te