Oficialul rus declarat persona non grata de România desfășura „activități de spionaj” (surse)

DE Alexandru Pop | 26.04.2021 - 18:57
Oficialul rus declarat persona non grata de România desfășura „activități de spionaj”. În imagine, Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, alături de atașatul militar al ambasadei/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, oficialul rus declarat persona non grata de România, desfășura „activități de spionaj”, au declarat pentru Digi24 surse guvernamentale.

SHARE

Grishaev ar fi agent GRU (serviciu secret al Armatei Federației Ruse).

Acesta ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. Cetățeanul rus ar fi încercat să aibă acces la anumite persoane care să îl ajute să obțină astfel de informații, dar fără succes, potrivit Digi24. El urmează să fie expulzat. 

Autoritățile române au anunțat luni declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Activitățile și acțiunile lui contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Citește și: MagiCAMP a strâns 50 milioane lei și a cheltuit sub 18 în ultimii 5 ani. 32 milioane lei, la saltea

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valeri Kuzmin”, anunță MAE.

Decizia autorităților române vine pe fondul unui val de expulzări din ambasade europene ale unor diplomați ruși.

Citește și: Mii de români, veniți din Germania, au așteptat ore întregi la vamă. Urmau să intre în carantină

Orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO, afirma ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată "într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO".

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.