Oficial: DSP București nu are date despre cele mai periculoase locuri în care se transmite COVID-19

DE Mihai Duță | Actualizat: 19.11.2020 - 13:44
În Capitală nu exiFoto: INQUAM Photos/Sabin Cârstoveanu
În Capitală nu exiFoto: INQUAM Photos/Sabin Cârstoveanu

La 5 noiembrie, Newsweek România solicita DSP București o situație privind evoluția numărului de infectări din Capitală în funcție de mediul în care au avut loc, conform anchetelor epidemiologice. Răspunsul e uluitor.

SHARE

Intenția Newsweek România a fost de a vedea care sunt cele mai periculoase locuri în care se transmite virusul Sars Cov2, pentru a face o evaluare cât mai obiectivă asupra efectelor măsurilor de prevenție.

De aceea am solicitat DSP București să ne prezinte situatia evoluției numărului de  infectări cu Sars Cov 2 din lunile septembrie și octombrie în funcție de mediul în care au avut loc, conform anchetelor epidemiologice. Mai exact, am vrut să știm care este numărul infectărilor care s-au produs în restaurante și baruri, în mijloacele de trasport în comun, în școli și licee, în concedii, în teatre și săli de spectacole, în săli de jocuri de noroc, în cadrul unor activități sportive și eventual alte situații depistate ca urmare a anchetelor epidemiologice.

Am cerut aceste date pentru perioadele: 1- 15 septembrie, 16- 30 septembrie, 1 octombrie – 15 octombrie, 16 octombrie – 31 octombrie, 1-15 noiembrie.

Răspunsul de la DSP București l-am primit pe 18 noiembrie, deși el este datat 16 noiembrie, și este următorul:

„Vă transmitem că Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București nu dispune de informațiile sus- menționate.

Conform dispozițiilor art. 1, alin. (1) din Ordinul ministrului sănătății nr. 807/2020 pentru stabilirea atribuțiilor în activitatea de testare în vederea depistării infecției cu virusul SARS -Cov- 2 la nivelulunor unități aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, „(1) Institutul Național de Sănătate Publică, denumit în continuare INSP, coordonează șistabilește la nivel național pripritățile pentru activitatea de testare în vederea depistării infecției cu virusul SARS -Cov- 2, fiind instituția abilitată să colecteze toate datele despre rezultatele testărilorși să raporteze date oficiale Ministerului Sănătății și altor autorități naționale și internaționale”.

Ca urmare, pentru informațiile solicitate vă rugăm să vă adresați Inistitutului Național de Sănătate Publică”.

În răspunsul DSP București scrie clar că instituția nu dispune de informațiile cerute cu toate că, Direcțiile de Sănătate Publică din România au obligația legală de a face anchete epidemiologice și numai în urma unor astfel de anchete pot fi obținute astfel de date. 

Pentru ca INSP să aibă o situație precum cea pe care a solicitat-o Newsweek România, trebuie ca DSP-urile să îi furnizeze datele respective și, în funcție de acestea, să poată fi dispuse măsuri. 

DSP are obligația legală de a face anchete epidemiologice

Conform Anexei 1 din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.513 din 3 septembrie 2020, în contextul instituirii unor măsuri în domeniul sănătății publice în situația de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București implementează și aplică, printre altele, următoarele măsuri:

·       În vederea realizării cu celeritate a atribuțiilor ce le revin în stabilirea listei de contacți direcți ai persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 și a anchetelor epidemiologice, în situația constatării unui deficit de personal la nivelul structurilor direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, acestea asigură necesarul de personal, în condițiile legii.

·       Desemnează, în cel mult două ore de la confirmarea unui caz pozitiv, persoanele din cadrul DSP/DSPMB responsabile de stabilirea listei de contacți direcți ai persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 și de realizarea anchetelor epidemiologice în focare, prin emiterea unei dispoziții de către directorii executivi ai direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București. Astfel, persoanele desemnate în acest sens au obligația de a identifica și a întocmi lista contacților direcți ai persoanei confirmate în cel mult 24 de ore, în conformitate cu formularul de stabilire a contacților direcți ai cazului confirmat, prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul plan. În cazul focarelor, persoanele din cadrul DSP/DSPMB desemnate pentru realizarea anchetei epidemiologice au obligația de a finaliza ancheta epidemiologică în focar în termen de 72 de ore, în conformitate cu formularul de anchetă epidemiologică în focar COVID-19, prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul plan.

·       Solicită sprijin logistic și informațional comitetului județean pentru situații de urgență, centrului județean de coordonare și conducere a intervenției/Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției, precum și instituției prefectului, în vederea identificării și izolării persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, precum și a carantinării contacților acestora.

·       Asigură operaționalizarea unor baze de date cu privire la focarele de infecție cu virusul SARS-CoV-2 apărute la nivelul județului/municipiului București.

În vederea controlului eficient și închiderii cât mai rapide a focarelor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 apărute în interiorul societăților/instituțiilor publice din aria de competență, DSP/DSPMB solicită sprijinul conducerii societăților/instituțiilor publice afectate de focare de infecție SARS-CoV-2, inclusiv prin angrenarea în sprijinirea anchetei epidemiologice a furnizorilor de servicii medicale de medicina muncii aflați în relație contractuală cu aceste societăți/instituții publice și a comitetelor de sănătate și securitate în muncă de la nivelul acestora.

·        Asigură transmiterea imediată a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, ce necesită a fi implementate la nivelul societăților/instituțiilor publice afectate de focare de infecție SARS-CoV-2 și la nivelul unităților sanitare implicate în gestionarea cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță, și urmăresc/verifică implementarea acestora prin intermediul serviciilor de control în sănătate publică.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te