O şalupă, fotografiată intrând în forţă într-o colonie de pelicani din Delta Dunării

DE Valentin Mirică | Actualizat: 11.06.2021 - 18:11
Foto: Facebook Marian Strinoiu

O şalupă a fost fotografiată intrând în forţă într-o colonie de pelicani din Delta Dunării, imaginea fiind apoi distribuită pe Facebook.

SHARE

Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au declarat pentru News.ro că au identificat firma căreia îi aparţine ambarcaţiunea, iar aceasta trebuie să prezinte toate documentele necesare, urmând să se stabilească în ce zonă a fost surprin momentul, dacă era sau nu o arie protejată, iar la finalizarea verificărilor vor fi luate măsuri.

Citește și: Ucigașul din Galați, rânjind la instanță: Garda și-a adunat forțele/ Să-ncerce să ne ia străzile

Fotograful Marian Strinoiu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii în care se observă cum o şalupă intră într-o colonie de pelicani în Delta Dunării, iar păsările zboară speriate. 

Strinoiu a postat fotografiile alături de comentariul ”Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”.

Citește și: Rusia acuză SUA și NATO de provocări la exercițiile Baltops. O deranjează bombardierul B-52H

Ulterior, el a precizat: ”Nu am vrut sa fac niciun rău ,dar trebuie schimbat ceva in ţara asta”.

Directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Viorica Bîscă, a declarat vineri, pentru News.ro, că au fost cerute toate documentele societăţii căreia îi aparţine şalupa respectivă. 

“Este o problemă cu care am început să ne confruntăm din ce în ce mai des. A fost identificată societatea căreia îi aparţine ambarcaţiunea şi s-au solicitat toate documentele pentru că, pentru a putea desfăşura o activitate în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării trebuie să deţină cel puţin un permis pentru desfăşurarea activităţii, dacă nu cumva o autorizaţie, în funcţie de locaţie şi de coduri CAEN. Trebuie să se prezinte cu toate aceste documente, să vedem dacă ele există, trebuie identificată zona în care şi-a dus turiştii pentru că în situaţia în care s-a dus şi într-o zonă strict protejată deja abaterea de la prevederile legale este mult mai mare. De asemenea, în situaţia în care în zona respectivă se identifică exemplare rănite mai intervine o abatere. Deocamdată, se fac cercetări, inclusiv Garda de Mediu a solicitat documente şi categoric se vor lua măsuri”, a afirmat Viorica Bîscă.

Ea a menţionat că trebuie luate măsuri prin care asemenea ambarcaţiuni să nu mai poată intra pe canale aşa cum îşi doresc şi să nu se mai apropie de coloniile de păsări. 

“Trebuie să găsim forma legală prin care să încercăm să reducem şi numărul acestor ambarcaţiuni şi posibilitatea lor de a mai intra pe canale aşa cum îşi doresc, cât mai aproape de aglomerările de păsări, uneori intră chiar în colonii după cum se poate observat”, a afirmat Viorica Bîscă.

Citește și: Unii s-au îmbogățit: Milioane de produse anti-COVID defectuoase, confiscate în pandemie în UE

Ea a precizat că şalupele intră cât mai aproape de păsări pentru a le oferi turiştilor imagini cât mai apropiate cu pelicanii, dar că nu o fac în viteză, păsările speriindu-se de zgomotul făcut de ambarcaţiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te