O nouă zi de foc în România: Canicula a impus din nou restricții pe drumurile importante

DE Alin Crișan | 04.08.2023 - 20:59
O nouă zi de foc în România: Canicula a impus din nou restricții pe drumurile importante - Foto: Arhivă/ imagine cu caracter ilustrativ

În plin soare, erau valori de speriat. Extrem de cald a fost și în vest. Sirenele ambulanțelor au răsunat prin marile orașe.

SHARE

Se încheie încă o zi de arșiță, care a adus în sud, zonă aflată sub cod portocaliu, temperaturi și de peste 40 de grade la umbră. 

O nouă zi de foc în România: Canicula a impus din nou restricții pe drumurile importante

În Timișoara, de pildă, oamenii doborâți de căldură au avut nevoie de ajutor. Canicula a impus din nou restricții pe șoselele importante.

Ambulanța a fost chemată de urgență la prânz, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. O femeie de 59 de ani s-a prăbușit imediat ce a intrat înăuntru.

Drumul prin arșiță, dar și trecerea bruscă la o temperatură mai scăzută, au spus cadrele medicale, i-au făcut rău. Nici nu mâncase dimineață și era deshidratată.

Tot în jurul prânzului a ieșit din casă și această femeie, de 82 de ani. A mers la cumpărături, iar la întoarcere a simțit că îi fuge pământul de sub picioare. Vecinele au sunat la 112.

Citește și: Pompierii români care s-au luptat cu flăcările în Rodos au revenit acasă. Cine i-a așteptat pe pistă

Vecină: „I s-a făcut rău pe stradă. A avut așa o slăbiciune și nu a mai putut să umble, avea și o plasă în mână.”

Până la ora 13.00, echipajele de la ambulanță din Timișoara au ajuns la șase oameni care au avut de suferit din cauza căldurii. În Iași, un bărbat de 67 de ani care a stat la plaja când soarele dogorea, a murit. Avea probleme cadiace.

Arșița a cuprins întreaga țară, dar vestul și sudul s-au încins cel mai tare.

La ora 16.00, în Zimnicea și Turnu Măgurele erau 41, respectiv 40 de grade Celsius. Tot 40 de grade erau și în București, la stația de la Filaret și 39 la cea de la Băneasa.
 
Autorițățile au impus din nou restricții pe șosele pentru vehiculele mai mari de 7,5 tone. Circulația pe drumuri naţionale, expres sau pe autostrăzi a fost interzisă între orele 10.00 și 20.00. Iar amenzile pentru cei prinși pe drum au fost între 1.000 și 3.000 de lei. Este și cazul acestui șofer aflat pe drumul național 7, în județul Arad.

Șofer: „Ne ține pe drum pe căldurile astea. La 40 de grade să stăm în cabină toată ziua.”

Șofer: „Încercăm să căutam o parcare.”

Reporter: Vă încurcă programul?

Șofer: „Pe toată lumea încurcă.”

Pentru oricine se află în trafic, temperaturile ridicate se reflectă și în bonurile de benzină. Un experiment realizat de o echipă a Știrilor Pro TV arată că o mașină care parcurge o distanță de 10 km, cu o viteză între 75 și 90 de km pe oră, poate consuma, în medie, și cu 3,1 litri mai mult dacă are aerul condiționat pornit.

Consumul mediu a scăzut la 6,4, pe același traseu, dar cu aerul condiționat oprit.

De sâmbătă, căldura scade în intensitate, totuși o mare parte din țară rămâne sub un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Temperaturi de foc la Timișoara

Ora 17 a fost cel mai călduros moment al zilei, pentru că ore întregi, asfaltul și clădirile s-au încins şi au degajat căldură suplimentară, pe lângă cea aratată de termometre. 

Este o senzaţie pronunţată de disconfort termic şi nu e de mirare dacă de gândim că în unele zone doar aerul pe care îl respiră oamenii a atins 40 de grade la umbră. Iar temperatura resimţită de corpul uman a ajuns în unele locuri la valori ameţitoare. Cel mai rău a fost în Capitală, unde la ora 17, valorile resimţite erau de 44 de grade!

La Calafat şi Turnu Măgurele s-au resimţit 43 de grade, 42 la Slobozia şi 41 la Craiova şi aici la Timişoara. Maine căldura se domoleşte, dar în continuare, mai mult de jumătate de ţară se va afla sub Cod galben de caniculă. Însă de la prânz, vremea devine instabilă în aceste regiuni, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te