O mega afacere de tip „investment fraud”, destructurată și în România. Prejudiciul, uriaș: 89 mil. €

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.05.2023 - 16:51
Mascați DIICOT (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: Poliția Română

Un grup infracţional organizat care a pus bazele mai multor centre de asistenţă telefonică implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud” a fost destructurat la nivel mondial. 33.000 de persoane au fost vătămate, prejudiciul fiind de 89 de milioane de euro.

SHARE

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au fost implicaţi în operațiunea de destructurare a unui grup infracţional organizat care a pus bazele mai multor centre de asistenţă telefonică implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud” soldate cu un prejudiciu de 89 de milioane de euro, 33.000 de persoane fiind păgubite.

Activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Germania, cele 6 percheziţii desfăşurate în România desfăşurându-se concomitent cu operaţiunii similare în Israel, Bulgaria şi Georgia.

Citește și: Românii sunt cei mai buni la Matematică. Au ieşit pe locul I la Olimpiada din Peninsula Balcanică

În România, doi membri ai grupării au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică, în care şi-au desfăşurat activitatea între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba.

”La data de 22.03.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au coordonat efectuarea a 6 percheziţii domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistenţă telefonică implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”.

Activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Germania. Concomitent, au fost efectuate percheziţii domiciliare în Israel, Bulgaria şi Georgia, fiind organizat şi un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST”, anunţă DIICOT.

Citește și: Angajații la stat nu mai pot face parte din mai mult de două Consilii de Administrație

Aproximativ 33.000 de persoane vătămate prin metoda „investment fraud”

Conform anchetatorilor, în perioada 2017-2020, un grup infracţional organizat a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane vătămate.

Până în anul 2020, grupul infracţional a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.

Persoanele vătămate au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online controlate de membrii grupului infracţional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiţii, sumele de bani fiind colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească iniţial sume mici, cuprinse între 200 şi 250 de euro, pentru care urmau să obţină profituri ridicate.

Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obţinerea unor profituri mai mari decât cele prezentate iniţial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.

În România, doi membri ai grupării au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică

În România, doi membri ai grupului infracţional organizat au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică, în care şi-au desfăşurat activitatea între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba, implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”.

Aceştia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obţinute de către organele de urmărire penală.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unităţi de stocare a datelor şi sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei şi 75.400 de dolari.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, două persoane urmărite internaţional au fost identificate şi arestate.

Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.

Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din Poliţia Română.

La activităţile din România au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei din Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te