200 de ani de producție a hârtiei sunt acum istorie. Spezialpapierfabrik, una dintre cele mai vechi și mai importante fabrici de hârtie din Germania intră în insolvență. Toți anagajații sunt concediați.
Conducerea fabricii susține că a încercat tot ce a fost posibil pentru a o salva însă nu a reușit să o mențină pe linia de plutire. Astfel, sunt nevoiți să accepte falimentul.
O fabrică de hârtie se închide și concediază toți angajații. Nu a mai putut fi salvată da faliment
Spezialpapierfabrik, fondată de Josef Moufang în Ober-Schmitten (Hessa), a declarat oficial falimentul și a anunțat concedierea tuturor angajaților.
Citește și: VIDEO Reportaj în Turcia la fabrica Otokar, de unde România cumpără vehiculele blindate Cobra II
Criza economică și transformările rapide din industria hârtiei, accentuate de costurile ridicate ale energiei și schimbările în cererea de pe piață, au fost doar câțiva dintre factorii care au dus la acest colaps. Deși anterior s-au depus eforturi pentru salvarea companiei, inclusiv prin insolvență în auto-administrare și căutarea unui investitor, fabrica nu a reușit să își revină, scrie ziarulromanesc.de.
Citește și: Peste 100 de fabrici din România, în pericol din cauza taxei de 25% impusă de Trump
Ultima mașină de hârtie a fost oprită în ianuarie. Amplasamentul fabricii va fi scos la licitație în câteva zile. Compania se află în insolvență din decembrie anul trecut, transmite Frankfurter Neue Presse .
O fabrică de hârtie se închide și concediază toți angajații. Nu a mai putut fi salvată da faliment - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
La sfârșitul lunii noiembrie, angajații au primit notificarea de concediere, iar jumătate au fost concediați imediat, spune Arif Tantürk, fost președinte al consiliului de întreprindere. Majoritatea forței de muncă rămase a rămas până la sfârșitul lunii martie, 25 dintre aceștia având permisiunea de a rămâne până la epuizarea producției.
Unii și-au găsit de muncă la o fabrică de bere. Alții încă își mai caută o slujbă.
Citește și: Mare producător de piese auto din Europa, cu fabrici și în România, dă afară 4.700 angajați
Ilkem Sahin, ultimul proprietar, avea planuri mari pentru fabrică, dar nu a reușit să-și asigure locuri de muncă. „Frankfurter Neue Presse” îl citează pe un angajat cu vechime: „Merita un Oscar pentru interpretarea sa.” Primarul Andreas Prasse subliniază importanța fabricii pentru sat. „Așa ceva este o catastrofă pentru orice oraș.” . Acum autoritățile locale au în vedere protejarea sitului ca monument local.
Citește și: Un important producător auto dă afară 600 de oameni din 2.000 în România și taie salariile cu 25%
În ciuda interesului exprimat de mai mulți potențiali cumpărători, administrația insolvenței a anunțat că niciun investitor nu a putut garanta viabilitatea pe termen lung a afacerii. Instabilitatea energetică, costurile ridicate ale materiilor prime și lipsa perspectivelor clare pe piața hârtiei au făcut orice plan de salvare imposibil de pus în aplicare.