Medicii de familie din București au primit o informare cu privire la o boală rară care amenință România. DSP arată cum poate fi diagnosticată rapid.
Este vorba despre poliomielită, care a început să circule din nou prin Europa din cauza ratei mici de vaccinare.
O boală rară, amenință România. Medicii sunt instruiți să o recunoască rapid
Definiţia de caz trimisă medicilor de DSPMB vine ca urmare a unei adrese INSP referitoare la circulaţia poliovirusurilor în Europa, precum şi la reîncadrarea României la risc înalt pentru importul de poliovirusuri de către OMS din cauza acoperirilor vaccinale în scădere pentru componenta polio, cât şi a supravegherii polio suboptimale.
Potrivit documentului, un caz de PAF este definit ca fiind ”o personă sub 15 ani, care se prezintă cu debut brusc de paralizie flască (moale, lipsă de rezitenţă la mişcarea de flexie) sau slăbiciune musculară din orice cauză sau orice persoană de orice vârstă cu boală paralitică dacă poliomielita e suspectată de un clinician”.
Conform datelor INSP, publicate prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, analiza rezultatelor estimării acoperirii vaccinale la vârsta de 12 luni pentru copiii născuţi în luna iulie 2023
( cele mai recente date publicate pe site) arată o acoperire vaccinală de 66, 7 % în mediul urban şi de 60, 4% în mediul rural pentru vaccinarea anti polio, o rată extrem de mică având în vedere că acoperirea vaccinală optimă este de peste 95%.
Şi în anul 2022, tot aferent lunii iulie şi tot la capitolul poliomieltă, acoperirea vaccinală era situată la un nivel suboptimal, de sub 95%. Astfel, în mediul urban cu 3 doze VPI exista o acoperire vaccinală de 80,2% iar în mediul rural de 71,9%. Rate scăzute de vaccinare sunt înregistrate şi în cazul altor vaccinuri. Primul loc între motivele nevaccinării corespunzătoare vârstei îl ocupă neprezentarea la medic pentru imunizare.
În România, conform schemei naţionale de vaccinare, vaccinul anti polio (vpi) se face în trei doze, la 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni.
Ce spun reprezentanţii INSP despre poliomielită şi transmiterea acesteia. Există două ţări endemice de poliovirus, Afganistan şi Pakistan, de unde virusul poate fi importat în ţările unde acoperirea vaccinală este suboptimală.