O pepiță uriașă de chihlimbar negru, cunoscută și sub denumirea de chihlimbar românesc, folosită ca opritor de ușă de o bătrână din comuna Colți, județul Buzău, România, a fost clasificată drept obiect de comoară și adusă la Muzeul Județean Buzău.
Conform specialiștilor, pepița are o vechime între 40 și 70 de milioane de ani, cântărește aproape 3,5 kilograme și stabilește recordul mondial pentru a fi cea mai mare pepiță românească de chihlimbar din lume , potrivit WORLD RECORD ACADEMY.
Chihlimbarul Buzăului este o arie protejată de interes național situată în zona Carpaților Curbura – care corespunde categoriei III IUCN (rezervație naturală geologică și paleontologică), situată în județul Buzău pe teritoriul administrativ al comunei Colți.
O bătrână din Buzău folosea o comoară de jumătate de milion de euro pe post de opritoare la ușă
Suprafața rezervației are o suprafață de 2,52 hectare și este situată în partea de nord-vest a județului Buzău, la poalele Masivului Ivănețu la o altitudine de 500-600 m, în nord-estul satului Buzău. Colți, lângă drumul județean care leagă localitatea Colți de satul Aluniș.
Accesul se face pe DN10 Buzău-Întorsura Buzăului până la Pâtârlagele, apoi pe dreapta spre Colți și ulterior pe DC71 spre Aluniș perimetrul ambrifer din zonă („Strâmba - Comarnici”), numărul lor total fiind de 7.
Citește și: Grecia sau Turcia? Cum aleg românii cea mai bună destinație de vacanță?
La nivelul ariei protejate în straturile expuse sau în sol au fost descoperite roci de chihlimbar (chihlimbar galben) cu o valoare deosebită atât din punct de vedere calitativ și prin cele peste 160 de culori și nuanțe de culori predominant închise, de la roșu la negru.
Unele dintre acestea au un conținut bogat de resturi fosile de arahnide, coleoptere, diptere, crustacee, miriapode sau himenoptere, (micro)lepidoptere, reptile, pene de pasari, fire de par de animale.
Pe teritoriul protejat se află fosta mină de chihlimbar Strâmba, cunoscută drept una dintre cele mai productive.
Citește și: FOTO Misterul măștii de bronz descoperită în România. Veche de sute de ani, reprezintă o femeie