Noi reguli pentru reducerea facturilor la energie: Care sunt consumatorii afectați de schimbare

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.11.2022 - 20:51
Bec - Foto: Profimedia

La nici măcar trei luni de la cele mai recente ajustări ale schemei de sprijin prin care se mențin reduse facturile de energie pentru companii, Parlamentul vine cu noi modificări privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

SHARE

Măsurile sunt într-un proiect de lege ce urmează să ajungă la șeful statului.

Proiectul de lege a fost adoptat zilele trecute la Camera Deputaților, din postura de For decizional. Astfel, aplicarea va veni după promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial. Cele mai recente ajustări la schema de ajutor pentru facturile de energie au venit la 1 septembrie 2022.

Citește și: Premieră: Primăria unei comune din România desființează casieria. Taxele se vor încasa electronic

Înainte de orice, plafonarea prețurilor la energie electrică urmează să fie prelungită până în martie 2025, acum aplicându-se numai până în august 2023. Apoi, vom avea reguli ușor modificate, ce vor fi valabile începând cu consumul realizat din 1 ianuarie 2023.

În cazul IMM-urilor și firmelor din domeniul alimentar (codul CAEN 10), se păstrează ideea că prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar. Diferența va fi că se va lua în calcul consumul lunar curent de la locul de consum, nu consumul mediu lunar din anul 2021, așa cum este prevăzut acum. În plus, se va preciza expres că diferenţa de consum lunar de energie electrică va fi facturată la prețul maximum de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

Altă schimbare față de forma actuală a schemei este că pe plafonarea de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar vor intra inclusiv operatorii de servicii de utilități publice (inclusiv cei regionali). Însă nu toți, ci doar cei ce se ocupă de alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, procesarea apelor uzate din cadrul localităților printr-un serviciu public inteligent alternativ, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale și transportul public local de călători.

Citește și: Peste 400.000 €, furate din conturile românilor prin aplicații mobile: Cum acționau infractorii

În plus, tot la plafonarea de energie electrică, o să mai apară pe listă firmele din domeniile agriculturii și pescuitului (codurile CAEN 01 și 03), companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile private care prestează un serviciu public.

Spitalele private, unitățile de învățământ private, creșele și furnizorii privați de servicii sociale vor rămâne mai departe pe plafonare pentru consumul lor integral.

Pentru consumatorii noncasnici care nu se regăsesc printre cei de mai sus, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

Citește și: Companie din China, câștigătoarea contractul pentru construcţia Lotului 3 - Centura București-Nord

În fine, în cazul preţului final facturat de către furnizorii de gaze naturale se prevede, în esență, prelungirea schemei de ajutor până în martie 2025. Acum, schema este prevăzută doar până în august 2023. Astfel, plafonarea se va păstra la maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici cu un consum anual de cel mult 50.000 mWh, singura diferență urmând să fie că formularea va fi ajustată astfel încât să se refere la consumul din anul anterior, nu în mod specific la cel din 2021. 

Totodată, de la 1 ianuarie 2023, pe plafonarea de preț la gaze naturale vor intra inclusiv clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale (vezi Legea 186/2013) și cei din cadrul sistemelor închise de distribuție (vezi Legea 123/2012), potrivit avocatnet.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te