Nicolas Wettstein: „Prin Karpatia Horse Show descopăr o parte din Europa pe care nu o cunoșteam”

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.09.2023 - 21:23
Nicolas Wettstein: „Prin Karpatia Horse Show descopăr o parte din Europa pe care nu o cunoșteam” - Foto: Karpatia Horse Show
Nicolas Wettstein: „Prin Karpatia Horse Show descopăr o parte din Europa pe care nu o cunoșteam” - Foto: Karpatia Horse Show

Nicolas Wettstein din Ecuador cu calul Altier D’Aurois este sportivul care a demonstrat abilități de excepție la probele de Dresaj, Cross-Country și Sărituri peste obstacole la Karpatia Horse Show 2019.

SHARE

Prin Karpatia Horse Show descopăr o parte din Europa pe care nu o cunoșteam înainte! 

Nicolas Wettstein din Ecuador cu calul Altier D’Aurois este sportivul care a demonstrat abilități de excepție la probele de Dresaj, Cross-Country și Sărituri peste obstacole la Karpatia Horse Show 2019, ediție care a atras un număr record de peste 12 mii de spectatori și a marcat, la momentul respectiv o premieră pentru sportul ecvestru din România.

Organizarea unui Concurs Complet Internațional de 4* care a adus punctaje valoroase pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (*organizate în 2021). 

Acum, cuplul călăreț-cal revine în România pentru a încerca să câștige o nouă ediție a Karpatia Horse Show, ce va avea loc între 22-24 septembrie, Florești, Prahova. Evenimentul aduce puncte valoroase pentru Olimpiada de la Paris din 2024.

Te întorci anul acesta în România după o victorie la ediția din 2019, atunci când Karpatia Horse Show a fost calificativ pentru Olimpiada de la Tokyo. Ce a însemnat acea victorie pentru palmaresul tău? 

A însemnat mult pentru că o victorie CCI4* este întotdeauna ceva special! De asemenea, în 2019 a fost prima participare de 4* împreună cu calul meu, Altier d’Aurois, iar în acel moment nu știam că ulterior va deveni calul meu olimpic, cu care voi participa la Olimpiada de la Tokyo.

Ne-am clasat pe un onorabil loc 41 din 65 de participanți la nivel mondial. Deci victoria din 2019 a fost un prim pas dintr-o poveste mai mare și mai frumoasă!

Ce părere ți-a creat Karpatia Horse Show, din punctul de vedere al concursului de călărie, dar și al experienței în sine?

Karpatia Horse Show, ediția din 2019, a fost prima mea experiență în România. Am descoperit o parte din Europa, pe care nu o cunoșteam înainte și care a început să îmi placă foarte mult!

Spectacolul în sine este cu adevărat grozav, un adevărat „fest” care ne lipsește din ce în ce mai mult în competițiile de astăzi. Ne lipsește exact acea atmosfera cu mulți spectatori pe care organizatorii reușesc să o creeze la Karpatia Horse Show! 

Cu ce așteptări vii în acest an, când vei încerca să câștigați puncte valoroase pentru Olimpiada din 2024 de la Paris? 

Voi încerca să obțin puncte cu cei doi cai pe care îi dețin: Happy și Altier d’Aurois. Cu Happy sunt de fapt al doilea călăreț din zona mea (America de Sud și America Centrală), dar nu voi veni cu acest cal în România, ci voi participa la alte două competiții ecvestre europene.

Cu Altier d’Aurois voi veni din nou să concurez la Karpatia cu două scopuri: să câștig puncte pentru clasamentul olimpic (în funcție de numărul de participanți la start ¼)  și, de asemenea, să îl pregătesc pentru Jocurile Panamericane de la Santiago Chile, de la sfârșitul lunii octombrie. Acestea sunt foarte importante și înseamnă foarte mult pentru comitetele noastre olimpice!

Cum prevezi călătoria din acest an până în România?

Este o călătorie foarte lungă și este și motivul pentru care vin doar cu un cal. Vin cu un camion mic ca să pot conduce rapid pe autostradă. Caii mei se află în Franța, aproape de Geneva și de granița dintre Elveția și Franța, așa că voi face o călătorie de două nopți cu mașina. Prima noapte începem trecând pe lângă tunelul Mont-Blanc, prin nordul Italiei, Slovenia și Ungaria, apoi avem o prima oprire la sud-vest de Budapesta, iar a doua noapte voi conduce prin România până la Florești.

Reprezinți Ecuadorul, dar trăiești în Elveția, care a fost parcursul profesional de până acum?

Da, reprezint Ecuadorul de la „naturalizarea” mea în 2011, deci deja de 12 ani! Trăiesc și muncesc în Geneva, Elveția.Sunt directorul general al filialelor elvețiene și germane ale celui mai mare laborator de probiotice umane și suplimente alimentare din Franța: PiLeJe Laboratoire și călăreț, în paralel.

Este greu să combini totul la acest nivel și devine din ce în ce mai dificil. Îmi scot caii la sesiunile de călărie în fiecare dimineață între 5 și 8, înainte de a merge la serviciu. Concursurile sunt prilejurile mele de sărbătoare, dar sunt norocos că partenera mea de viață mă ajută foarte mult și este, de asemenea, pasionată de cai și sporturile ecvestre de înalt nivel!

Cea de-a opta ediție a Karpatia Horse Show, ce va avea loc între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova va reuni într-o locație istorică și elegantă sportivi din România și de peste hotare pentru un eveniment unic în sud-estul Europei. Concursul Complet Internațional CCI 4* va aduce concurenților puncte pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Un adevărat “festival” ecvestru, Karpatia Horse Show aduce o notă aparte față de alte concursuri hipice. Organizatorii creează un micro-univers dedicat echitației cu activități în aer liber, concerte live, demonstrații ecvestre și lifestyle. Vor fi trei zile pline de aventură și distracție, în care clasicele concursuri de dresaj, cross-country, obstacole și atelaje vor fi dublate de concertele unor soliști și trupe foarte apreciate de public.

Pe scena Micul Trianon, va concerta în premieră la Florești solista Laura Bretan (o voce de excepție, finalistă a America’s Got Talent și invitată pe marile scene ale lumii) acompaniată de pianistul argentinian Mariano Castro. Alte concerte live vor veni din partea Dorei Gaitanovici, Cristinei Lupu și trupei Indie rock, Jurjak, artiști care se disting prin abordările unice în peisajul muzical românesc. 

Evenimentul – singurul de acest gen din România - este o invitație la evadare din cotidian, alături de familie, prieteni sau colegi, Domeniul Cantacuzino fiind la doar o oră distanţă de capitală și de alte orașe din județele Prahova, Brașov, Dâmbovița și Giurgiu.

Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit activităţi variate pentru public, atât pentru adulți, cât și pentru copii: de la concursuri demonstrative cu atelaje cu doi și patru cai, concursuri ecvestre mai puțin cunoscute și echitație de agrement, la ateliere creative, sportive și de aventură, experienţe culinare gourmet, aventura park, târg de lifestyle și chiar o zonă cu loje VIP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te