Nicolae Ciucă, dezvăluiri în premieră despre misiunea în Afganistan pe care a condus-o în anii 2000

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.10.2023 - 15:47
Nicolae Ciucă, dezvăluiri în premieră despre misiunea în Afganistan pe care a condus-o în anii 2000 - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin - Imagine cu rol ilustrativ

Fostul premier și șef al statului major al Armatei, președintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă a dat, în premieră, detalii despre misiunea în Afganistan pe care a condus-o la începutul anilor 2000 și cum se descurcau soldații români pe câmpul de luptă.

SHARE

„Trăiam cât se poate de auster. Vreau să vă spun că de la început și până la sfârșitul misiunii din Afghanistam aveam o singură masă caldă pe zi, masa de seară. Masa de prânz era hrană rece, erau rațiile de hrană rece pe fiecare zi.

De spălat... aveam mașini de spălat și ne-am organizat. Am avut un sistem logistic specific anilor 2000. Dotarea și înzestrarea nu era cea de azi (...) Aveam un sistem în care fiecare dintre noi puteam să ne ducem hainele la spălat. Aveam un sac cu etichetă și ne spălam pe rând hainele acolo”, a povestit Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat DC News. 

De asemenea, Ciucă a dezvăluit și o rețetă de ciorbă „inventată” ad-hoc în Afganistan. 

„La un moment dat, după atâta timp... nu mâncasem ciorbă niciodată și am zis că din pachetele de hrană rece, dacă reușim să mixăm ceva din pachetele de pui cu cel vegetal, am mai găsit pe acolo, reușim să facem o ciorbă.

Am mai găsit ceva. Am găsit varză roșie. Și am pus varză roșie la ciorbă și vă dați seama ce culoare a ieșit. Cu toate astea a fost minunată, cea mai bună ciorbă! Și mai era o chestiune. Acolo totul se împarte”, a detaliat Nicolae Ciucă.

Românii au construit o capele militare în Afganistan și Irak

„În ambele baze, și în Kandahar, și în Irak, împreună cu camarazii mei, am construit câte o capelă militară.

Am avut capelă militară unde preotul slujea în fiecare duminică și în fiecare zi de sărbătoare religioasă. Nu conta că suntem doi-trei la slujbă sau eram cu capela plină, în funcție de cum se derulau misiunile, dar se slujea.

Această legătură cu Divinitatea se trăiește de fiecare dintre noi și teama de a nu muri neîmpărtășit sper că e ușor de înțeles. De aici nu a plecat nimeni viu.

În tradiția noastră, în conștiința noastră, în credința noastră ultimul lucru pe care trebuie să-l facă un om este să se împărtășească. Or, lucrul acesta trebuie făcut cât mai des posibil, că nu știm niciodată ce poate să se întâmple.

Sunt chestiuni de natură personală pe care le-am dobândit de mic, de la mine de la țară. Bunica mea era foarte credincioasă și așa ne-a crescut și așa ne-a educat”, a mai povestit liderul PNL. 

„Relația cu Divinitatea nu a fost doar pe câmpul de luptă, relația cu Divinitatea o avem fiecare dintre noi din momentul în care începem să înțelegem ce înseamnă Divinitatea, când ne învață părinții sau bunicii prima rugăciune. Relația cu Divinitatea se trăiește, se simte”, a adăugat acesta. 

De asemenea, în cadrul interviului, Nicolae Ciucă nu s-a rezumat doar la dezvăluirile de pe câmpul de luptă din Afganistan, ci a vorbit și despre ce înseamnă acum politica și pe ce se bazează o alianță politică care să privească dincolo de anul electoral. 

„O coaliție sau o alianță politică nu se face de dragul cuiva sau împotriva cuiva. Un astfel de construct politic trebuie să aibă în vedere un proiect pentru cetățenii României.

E o chestiune care depinde foarte mult de încrederea care trebuie să existe între 2-3 parteneri atunci când se discută realizarea unei alianțe politice.

Pentru a face acest lucru e nevoie de onestitate, de loialitate, de, încă o dată, de încredere. Și de un proiect serios de țară care să vizeze dincolo de anul electoral”, a explicat președintele Senatului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te