"S-a dat astfel startul transpunerii în practică a angajamentelor asumate în cadrul Pactului verde european.
Regulamentul revizuit privind transferurile de deșeuri propune:
- norme mai stricte privind exporturile de deșeuri;
- un sistem mai eficient de circulație a deșeurilor ca resursă;
- acțiuni hotărâte de combatere a traficului de deșeuri.
Traficul de deșeuri constituie una dintre cele mai grave forme de infracțiuni împotriva mediului. Regulamentul revizuit privind transferurile de deșeuri:
- instituie unui grup de asigurare a respectării normelor privind transferurile de deșeuri la nivelul UE;
- împuternicește Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) să sprijine investigațiile transnaționale efectuate de statele membre ale UE cu privire la traficul de deșeuri;
- instituie norme mai stricte referitoare la sancțiunile administrative.
Propunerea legislativă înăsprește normele privind exporturile de deșeuri astfel:
- exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate. Acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil.
- transferurile de deșeuri către țările membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație.
- toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.
În cadrul UE, Comisia propune simplificarea în mod considerabil a procedurilor în vigoare pentru a facilia reintrarea deșeurilor în economia circulară. Vom reduce astfel dependența Uniunii de materiile prime primare.", a completat Motreanu.