„Pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, că România, ca stat membru al UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de obligaţiile sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv faţă de partenerii noştri fie ei cu caracter strategic mai îndepărtaţi sau apropiaţi geografic. UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri, dar aşa cum au spus şi domnul premier şi domnul preşedinte, lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că e bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a declarat, potrivit news.ro, Bogdan Aurescu, întrebat vineri într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, dacă a discutat cu premierul Ciucă despre nevoie Ucrainei cu privire la tehnica militară şi dacă România va oferi ajutor în acest sens.
La rândul său, ministrul de Externe din Ucraina a precizat că a discutat cu români despre ce armament are nevoie Ucraina.
Kuleba precizează că Ucraina a trimis o listă cu armament tuturor statelor aliate, inclusiv României.
„Am ridicat această chestiune cu premierul şi domnul ministru al Apărării, și cu Bogdan (Aurescu - n. red.) şi apreciez abordarea lor constructivă. Am distribuit aceeaşi listă către toţi membrii NATO şi UE. România cunoaşte această listă. Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obţine ceea ce avem nevoie. (...) Unele ţări nu vor să livreze anumite arme pentru că nu vor să aibă relaţii proaste cu Rusia. Cea ce nu apreciem este ipocrizia. Din fericire, nu este cazul României. Ţara voastră a fost sinceră şi deschisă de la început”, a adăugat Kuleba.
Citește și: FOTO Lavrov iubește viața: Și-a plimbat amanta prin lume cu iahturile și avioanele lui Deripaska
„Războiul e momentul adevărului şi toată lumea îşi arată adevărata faţa în vremuri de război, iar România a arătat faţa unui prieten sincer care ia acţiuni şi oferă sprijin specific Ucrainei. Nu vom uita asta niciodată şi, după ce vom sărbători victoria comună, sunt sigur că ambele ţări vor sta la masa şi vor evalua situaţia într-un fel în care vom găsi toate soluţiile comune la toate problemele noastre”, a completat Dmytro Kuleba.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a susţinut că nu există, în acest moment, o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind antrenarea unor „insurgenţi” sau mercenari pe teritoriul ţării noastre care să intervină în apărarea Ucrainei.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să doneze Ucrainei armament şi avioanele MiG-21 LancerR ţinute la sol, liderul PSD a afirmat că acest lucru „este posibil”, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara vecină aflată în război.