Iaşiul poate să preia rolul de lider naţional şi regional în inovare, “această sferă în care se vor decide învingătorii şi învinşii Marii Transformări”, iar „digitalizarea accelerată şi integrală a Statului, economiei şi societăţii reprezintă un Şantier Naţional de maximă urgenţă”, crede secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Mircea Geoană: „Țara se goleşte de tineri, economia creşte, însă nu produce dezvoltare.”
Invitat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi să vorbească în deschiderea dezbaterii “Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, Mircea Geoană a identificat şi soluţiile care pot face ca România să devină o putere economică, culturală şi militară în regiune.
Sala Henri Coandă de la Palatul Culturii s-a umplut doar cu câteva minute înainte de începerea discursului oficialului NATO, românul Mircea Geoană. Rând pe rând, profesori de la universităţile ieşene, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au ocupat locurile, unii discret, precum rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, prof. Tudorel Toader, care şi-a adjudecat un loc în primul rând din stânga, aproape faţă în faţă cu invitatul special al zilei.
Alţii, salutând şi schimbând politeţuri cu diverse persoane. Ca prof. dr. Norina Forna, cea care, după două mandate la conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi Iaşi, a pierdut şefia, în urma alegerilor pentru noul mandat.
“Nu vă lăsaţi”, a încurajat-o o cunoscută, în aşteptarea lui Mircea Geoană. “Îi las, deocamdată. S-au ţigănit din uşă în uşă, au plătit cotizaţiile unora. Vor să o ia de la zero. Nu am să stau aşa. Dar îi las deocamdată”, s-a auzit răspunsul vag pacifist al fostului preşedinte al Colegiului Medicilor Stomatologi, înainte ca aceasta să se aşeze pe un scaun, tot din primul rând, în dreapta sălii.
Mircea Geoană nu s-a lăsat aşteptat. Îmbrăcat la costum, ca majoritatea celor prezenţi în sală, şi încălţat cu nişte ghete ce păreau rezistente la un marş, secretarul general adjunct al NATO avea să propună în discursul său o ţintă pentru România: „Marşul României către primele 10 economii ale Europei şi către statutul de economie dezvoltată trebuie să înceapă”.
Până să ajungă însă la această idee, exprimată în finalul discursului, Geoană a descris contextul geo-politic şi economic, subliniind că securitatea geo-politică şi cea economică trebuie privite împreună. Motiv pentru care a pus accent pe direcţiile de dezvoltare economică pe care Iaşul, România, şi România împreună cu Republica Moldova ar trebui să le urmeze.
„Schimbări seismice de natură geopolitică transformă în mod radical nu doar competiţia strategică, dar şi geo-economia şi modelele economice la nivel european şi global. Revoluţiile tehnologice în inteligenţă artificială generativă şi de frontieră, robotică inteligentă, quantum computing, biotehnologia şi biologia sintetică, augmentarea umană, inovarea de noi materiale în afara tabelului lui Mendeleev, competiţia în spaţiu, nanotehnologie, revoluţia tehnologiilor verzi - toate deja interacţionează convulsiv şi vor transforma în mod profund şi accelerat nu doar economia şi securitatea naţională, ci însăşi societatea umană.
Între economie şi securitate naţională şi între tehnologie şi societate, omenirea îşi caută frenetic un nou echilibru”, a observat secretarul general adjunct al NATO, care a subliniat de mai multe ori în timpul discursului importanţa anticipării schimbărilor.
Articulat şi cu platformă, discursul i-a făcut pe unii să se gândească că au în faţă un viitor candidat la alegerile prezidenţiale, sau poate chiar pe viitorul preşedinte al României, după alţii.
“Ca de fiecare dată în istorie, naţiunile care anticipează şi îmbrăţişează schimbarea vor ieşi drept învingători, iar cele care, din miopie politică sau incapacitate intelectuală şi strategică, vor persevera în perpetuarea status-quo-ului sau vor alege calea progresului incremental, pas cu pas, riscă să fie strivite de magnitudinea acestei enorme transformări”, a continuat Mircea Geoană.
“Pas cu pas” – a şoptit vecinul meu de scaun, generalul în rezervă Vasile Roman, semn că şi el era unul dintre cei care se gândeau la sloganul PNL.
“Ceea ce spun nu are legătură cu alegerile...”, şi-a continuat Mircea Geoană chiar în acel moment speech-ul, de parcă ar fi auzit gândurile celor prezenţi.
S-a referit însă la paradoxul românesc: ţara nu a cunoscut niciodată în istorie un moment mai favorabil ca acum, când securitatea îi este asigurată de NATO şi este şi “a celui mai interesant experiment politic din istorie - Uniunea Europeană”.
„Şi totuşi, ţara se goleşte de tineri, economia creşte, însă nu produce dezvoltare, inegalităţile să adâncesc, statul român pare tot mai disfuncţional şi nepregătit pentru a face faţă acestei complexităţi în creştere exponenţială, neîncrederea cetăţenilor în instituţii şi viitorul ţării atinge cote abisale”.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.