Ministerul Mediului demarează un studiu care să arate care este populaţia de urşi din România

DE Adelina Sahlean | 29.04.2020 - 15:09

Ministrul de resort al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, anunţă că, împreună cu AFM, demarează un studiu care să arate o estimare mult mai exactă a populaţiei de urşi din România, precum şi o estimare a evoluţiei acesteia.

SHARE

"Dincolo de mândria noastră că România are cei mai mulţi urşi bruni din Europa, ţării noastre îi lipsesc date exacte privind numărul urşilor din ţară dar şi evoluţia în viitor a populaţiei de urşi. Toate cifrele pe care le avem astăzi sunt mai degrabă estimări ale frecvenţei urşilor în pădure. Avem 30 de judeţe în care ursul brun există. Cu toate astea, ne lipseşte o hartă a celor mai vulnerabile comunităţi din România la atacurile carnivorelor mari. Doar un studiu bine elaborat poate sta la baza unei politici corecte de mediu, care să împace cele două obiective: protecţia speciei şi siguranţa populaţiei. Demarăm prin AFM un studiu complex în acest sens. Un studiu care să răspundă la multe din întrebările noastre, ca autoritate, dar şi ale iubitorilor speciei”, precizează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-un comunicat, fără a da mai multe detalii privind studiul.

În ceea ce priveşte Ordinul supus dezbaterii, acesta este emis de minister pentru a preveni eventuale situaţii de urgenţă provocate de atacurile speciei asupra populaţiei, dar şi pentru limitarea pagubelor provocate de urşi sau lupi bunurilor cetăţenilor.

Astfel, Ordinul prevede ca numărul maxim de derogări acordate de autoritate până în primăvara anului viitor, să fie de 140 de exemplare de urşi bruni şi 90 de exemplare de lupi.

"Responsabilitatea noastră este dublă: Pe de-o parte, trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a avea grijă de speciile protejate din România. Iar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că populaţia este în siguranţă. Ştim bine că în ultimii ani au fost destul de multe atacuri ale urşilor asupra populaţiei, unele dintre acestea fiind fatale. Prin urmare, la baza acestui ordin stau două elemente cheie: protecţia speciei şi siguranţa populaţiei. Numărul de 140 de derogări reprezintă o bază de intervenţie şi prevenţie cu care noi, autoritatea, trebuie să fim pregătiţi pentru eventuale cazuri nedorite. Niciun urs din cei 140 nu va fi mutat în altă pădure, tranchilizat sau împuşcat dacă nu există motiv real: se va interveni doar în cazuri de urgenţă, când urşii pun în pericol viaţa unuia dintre noi sau în cazuri de prevenţie, când aceştia provoacă pierderi materiale oamenilor, atacându-le locuinţele sau culturile”, spune Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Precizăm că ordinele de derogare rămân la dispoziţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care le va acorda atunci când teritoriul semnalează cazuri de intervenţie sau prevenţie. În acelaşi timp, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lucrează deja la o procedură de acordare a derogărilor care să nu întârzie reacţia în teren a echipelor de urgenţă.

De asemenea, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a identificat o sursă de finanţare pentru elaborarea unui studiu privind politicile de mediu care se impun asupra speciei ursului brun, ţinând cont de cele două elemente cheie, mai arată comunicatul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te