Medicii din România se plâng de românii din diaspora: ”Sunt agresivi, vor consultații gratis”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.09.2024 - 12:53
Medicii din România se plâng de românii din diaspora: ”Sunt agresivi, vor consultații gratis” - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Medicii din România se plâng de românii din diaspora: ”Sunt agresivi, vor consultații gratis” - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii care muncesc în străinătate trimit mulți bani în țară. Însă doar puțini au asigurări de sănătate aici. Cei care nu au, dacă au o problemă medicală, merg la UPU. Medicii se plâng însă de ei.

SHARE

Mulți români care lucrează în străinătate au venit pe timpul verii în România, unde și-au petrecut concediile. Pentru că timpul a fost scurt, ei au încercat să rezolve cât mai multe probleme, inclusiv cele legate de starea de sănătate a unor rude. 

Astfel, mulți au mers la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Însă nu toți au avut comportamente civilizate. Medicii s-au plâns că sunt agresivi verbal. 

Medicii din România se plâng de românii din diaspora: ”Sunt agresivi, vor consultații gratis”

Presa locală scrie că Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Botoșani se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr record de pacienți. Este o creștere semnificativă alimentată de românii din străinătate veniți în concediu. 

Citește și: Cum alungăm medicii care vor să revină în România: „Nu am trecut de paznicul de la Minister”

Oamenii profită de vacanţă pentru a-şi verifica şi starea de sănătate. Având în vedere că în Ambulatoriu şi în sistemul privat consultaţiile costă şi se fac pe bază de programare, care poate dura de la câteva zile până la câteva luni, mulţi botoşăneni aleg să meargă la UPU, acolo unde ştiu sigur că vor primi asistenţă în regim de urgenţă.

Astfel, numărul celor care se prezintă la Urgențe a crescut foarte mult. Medicii spun că printre pacienți sunt mulți dintre cei care muncesc în străinătate și care vor să-și rezolve probleme de sănătate la urgențe, unde consultațiile sunt gratis și accesibile, în comparație cu sistemul ambulatoriu sau cel privat unde costurile și timpii de așteptare sunt mari. 

„Vin cu părinții sau bunicii pe care nu i-au văzut de ani de zile și vor consultații pe loc pentru diverse afecțiuni cronice. Sunt situații în care aceeași persoană vine de două ori într-o noapte cu diferiți membri ai familiei. Este o povară pentru sistem”, a declarat un asistent medical din cadrul UPU-SMURD, citat de Monitorul.

Citește și: O directoare de la Ministerul Sănătății, implicată în fraudarea unui examen. Cui i-a dat subiectele

Medicii spun că de multe ori, cei care vin la urgențe sunt agresivi verbal. „Unii cred că, dacă muncesc în străinătate, asta le dă dreptul să nu respecte nicio regulă. Fac presiuni pentru a fi consultați primii, deși nu sunt cazuri de urgență.

Dacă acționezi pe pile sau relații, poți pune în pericol viața celor care au nevoie de asistență medicală imediată”, a explicat un medic urgentist, adăugând că astfel de atitudini pot avea consecințe grave pentru pacienții aflați în situații critice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te