Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,97 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

MApN a ridicat avioane F-16 pentru a monitoriza frontiera, după atacul cu drone asupra Ucrainei

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.02.2024 - 11:09
MApN a ridicat avioane F-16 pentru a monitoriza frontiera, după atacul cu drone asupra Ucrainei - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
MApN a ridicat avioane F-16 pentru a monitoriza frontiera, după atacul cu drone asupra Ucrainei - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

MApN a ridicat avioane F-16 pentru a monitoriza frontiera, după atacul cu drone asupra Ucrainei. Forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

SHARE

Ministerul Apărării Naţionale a informat, sâmbătă dimineaţă, că aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional, în contextul în care forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

MApN a ridicat avioane F-16 pentru a monitoriza frontiera, după atacul cu drone asupra Ucrainei

"MApN a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând la ora 00,26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00,48, pentru judeţul Galaţi. 

IGSU a emis mesaje RO-ALERT pentru aceste două judeţe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 2,50. 

Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii".

Citește și: Rusia a bombardat puternic Ucraina la granița României. Mesaje RO-ALERT, în Tulcea

Conform sursei citate, ulterior, la ora 5,30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o nouă notificare pentru judeţul Galaţi, fiind transmis un mesaj RO-ALERT.

"Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliţie aeriană, însă evoluţia situaţiei aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor. Starea de pre-alertă aeriană pentru judeţul Galaţi a încetat la ora 6,20.

Deşi în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional şi nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere şi observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul naţional, începând cu ora 8,00, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, judeţul Tulcea", a anunţat Ministerul Apărării.

În context, MApN condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.

Citește și: Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice sufocante din drone, în Herson

"Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri", subliniază Ministerul Apărării. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te