Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice sufocante din drone, în Herson

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.02.2024 - 12:15
Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice din drone  - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice din drone - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice din drone în regiunea Herson.. În zona operațională strategică Tavria, invadatorii ruși au intensificat atacurile chimice asupra pozițiilor armatei ucrainene.

SHARE

Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice din drone în regiunea Herson, a anunțat comandantul grupului operațional Tavria, Oleksandr Tarnavski. 

Acesta a raportat că în cursul zilei de 8 februarie rușii au aruncat șase muniții cu cloropicrin, o substanță chimică a gazelor lacrimogene, dintr-o dronă.

În cursul săptămânii au fost înregistrate peste zece încercări ale rușilor de a ataca cu substanțe otrăvitoare.

Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice din drone în regiunea  Herson

Cel mai probabil, acestea sunt grenade de mână K-51 pe care rușii le aruncă din drone asupra pozițiilor ucrainene pentru a elimina soldații din tranșee, sperând să obțină un avantaj tactic.

K-51 este o grenadă cu gaz chimic, cu un corp din plastic dur și bază metalic.ă A fost dezvoltată la sfârșitul anilor 1970 în Uniunea Sovietică.

Corpul sigilat al grenadei este  umplut cu o substanță neletală sub formă de pulbere, foarte iritantă, cloropicrin.

Impactul K-51 este de câteva ori mai mare decât cel al grenadelor folosite pentru dispersarea demonstranților, deoarece a fost conceput pentru serviciile militare și speciale.

Substanța conținută în grenadă provoacă iritații ale mucoaselor, ceea ce duce la sufocare, tuse și dezorientare din cauza iritației ochilor.

Luna trecută, Militarnîi a mai raportat că invadatorii ruși foloseau împotriva apărătorilor ucraineni grenade speciale de producție nouă, cu gaz, RG-Vo, care conțineau o substanță interzisă de Convenția de la Geneva împotriva.

Noul tip de muniție chimică se distinge prin design și umplere – folosește un iritant cloroacetofenonă (CN).

Pe baza utilizării sale în timpul războiului din Vietnam, cloroacetofenona (CN) a fost interzisă pentru utilizare ca substanță de război chimic, în conformitate cu Protocolul de la Geneva aprobat de Adunarea Generală a ONU în 1969.

Kremlinul a tot avertizat că Ucraina pregătește atacuri chimice, în timp ce, numai în luna decembrie au fost raportate 81 de atacuri chimice ale Rusiei, potrivit unui comunicat oficial al Statului Major al Ucrainei de la 27 decembrie.

Acest lucru aduce numărul total de atacuri chimice la 465. În timp ce aceste substanțe inflamabile nu și-au atins scopul este de presupus că Rusia va trece la substanțe chimice mai toxice și cu potențial letal.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te