Maiorul Laurențiu Cazan, premiat cu un loc în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.09.2018 - 14:32

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției jandarmilor la protestul din 10 august, urmărit penal de Parchetul Militar în acest caz, ar putea fi inclus, de joi, cu un loc în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

SHARE

„Se validează domnul CAZAN LAURENŢIU - VALENTIN, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în locul domnului MASTAN ALIN - IONEL, ca membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică a Municipiului Bucureşti.  Anexa Hotărârii C.G.M.B. nr. 345/2016 se modifică în mod corespunzător prevederilor prezentei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre. Expunerea de motive este semnată de primarul Gabriela Firea.

Consilierul general PNL, Catalin Deaconescu, a sesizat situația pe pagina de Facebook.
Pe 21 septembrie, procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus continuarea urmăririi penale faţă de maiorul Laurențiu Cazan. Acesta a fost acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă și participaţie improprie la fals intelectual, referitor la acțiunile violente ale jandarmilor din noaptea de 10 august. 

Citește și Coordonatorul intervenției din 10 august, fără regrete după brutalizarea turiștilor israelieni


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există dovezi care demonstrează acuzațiile aduse.
Procurorii susțin că maiorul Laurențiu Cazan, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României.

Citește și: VIDEO Șefii Jandarmeriei, acuzați de procurorii militari de purtare abuzivă și fals 
De asemenea, acesta a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.