„Considerăm că un indiciu cu privire la faptul că și ministrului Justiției îi pasă de independența magistraților, de cetățeni (inclusiv de cei care au ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției) și de lege (inclusiv de calitatea acesteia și de conformitatea cu standardele minimale internaționale), va rezulta din capacitatea sa de a se abține de la a utiliza un instrument de natură a afecta independența justiției“, se arată în mesajul celor două asociații.
Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție mai arată că: “Rapoartele MCV au evidențiat o continuă slăbire a sistemului de control și echilibru din cadrul procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt, precum și o îndepărtare de la recomandările Comisiei de la Veneția, prin creșterea gradului de libertate a ministrului justiției în selecția candidaților, prin limitarea competențelor Președintelui României și, mai ales, prin reducerea rolului Consiliului Superior al Magistraturii“.
Predoiu: Invitație la dialog
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va răspunde solicitărilor magistraților.
„Ministerul Justiției a luat act de Apelul public emis astăzi de asociațiile Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție, pe care îl va trata cu seriozitate si deschidere spre dialog, în interesul Justiției.
În acest sens, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va adresa conducerii celor două asociații, în cel mai scurt timp, o invitație la dialog pe temele semnalate în Apel, dar și pe alte subiecte care țin de buna funcționare a Justiției.
Ministerul Justiției își reafirmă politica de deschidere și dialog transparent cu toate asociațiile profesionale ale magistraților din sistemul judiciar, precum și cu celelalte instituții din domeniul justiției”, se arată în document.