Mădălin Hodor: CNSAS a schimbat suspect apărarea în litigiul de la CCR cu Mugur Isărescu

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.11.2021 - 11:40
Mădălin Hodor: CNSAS a schimbat suspect apărarea în litigiul de la CCR cu Mugur Isărescu. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cunoscut și ca sursa „Manole” a Securității, a scăpat de o nouă verificare de către CNSAS a dosarului său din perioada comunistă. Istoricul Mădălin Hodor afirmă că CNSAS nu s-a apărat corect în litigiul de la CCR.

SHARE

CCR a declarat neconstituțională legea care a permis redeschiderea procedurilor pentru verificarea legăturilor lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu Securitatea.

În iunie 2020, Consiiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a sesizat instanța privind constatarea calității de colaborator al Securității a lui Mugur Isărescu.

Anterior, guvernatorul Băncii Naționale a României a primit aviz de necolaborare cu fosta poliție politică comunistă. În 2016, jurnalistul Cătălin Prisacariu, redactor-șef adjunct al Newsweek România, a dezvăluit că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității cu numele de cod „Manole”. 

Citește și: 

CCR l-a scăpat pe Isărescu de ștampila oficială de colaborator al Securității

EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate

 

Mădălin Hodor: CNSAS a schimbat apărarea la CCR

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, susține că CNSAS nu s-a apărat corect în procesul pe care l-a deschis lui Mugur Isărescu,  iar când guvernatorul BNR a sesizat CCR, instituția a schimbat suspect actele depuse în apărarea sa. 

„Conducerea CNSAS nu a considerat pesemne speîa atât de importantă. Ba a considerat-o mai puțin importantă decât de exemplu procesul cu mine, aici făcând toate diligentele pentru a angaja o casă de avocatura celebră. Nu s-au uitat nici la bani, așa cum reiese din recentul raport al Curții de Conturi. (...)

Plus ca mai sunt lucruri de lămurit. De exemplu, numele marelui și misteriosului constiuționalist consultat de conducerea CNSAS. Și de ce a retras CNSAS de la CCR apărarea construită de juriștii noștri și a înlocuit-o cu cea a zisului expert anonim. Care constă în mirobolanta idee că modificarea art 32 însemnă de fapt reînființarea CNSAS!! Asa s-a gândit el că îi convinge pe judectorii CCR.

Asa ceva l-ar face invidios și pe un taximetrist de la Gara de Nord. Bănuiesc că judecătorii de la CCR au constatat că ziua lor a devenit mult mai senină pe speța în discuție cu așa apărare. Nici nu i-aș blama. CCR nu este Facultate de Drept”, a scris Mădălin Hodor. 

Cercetătorul afirmă că astfel Mugur Isărescu nu va mai explica în instanţă de ce își turna colegii la Securitate și ce „natură patriotică” aveau notele sale informative.

„Procesul s-a terminat la masa verde. La fel și celelalte acțiuni în instanta ale CNSAS începute pe legea declarata neconstituțională.

Mai important chiar: din acest moment CNSAS nu mai poate reverifica persoane asupra cărora a dat anterior decizii de necolaborare. Pe românește, dacă cumva CNSAS a dat o decizie de necolaborare cândva, de exemplu atunci când nu avea arhiva sau instrumente de căutare, nu mai poate reveni chiar dacă găsește o tona de turnătorii ale respectivului.

Deci unii turnători nu sunt turnători pentru ca au fost verificați la început, iar alții sunt turnători pentru ca le-a venit rândul mai târziu. Ceea ce chiar și CCR ar trebui sa constate ca este cam discriminare. Adică vor exista turnători și turnători fericiți”, a precizat Mădălin Hodor.

Citește și: Revin voucherele de vacanță pentru bugetari. 1.450 lei pentru fiecare angajat

Decizia CCR, previzibilă cu ajutorul Parlamentului

Istorul CNSAS a menționat că la decizia Curții Constituționale, care-l ajută pe Mugur Isărescu, era de așteptat și din cauza modului cum a fost adoptată legea care permite reanalizarea dosarelor unor persoane care au avut legătură cu poliția politică comunistă.

„Decizia CCR era în mare parte previzibilă. Se știa de luni de zile că șansele unei respingeri a excepției ridicate de domnul Stoica (îl știți, domnul care a aparut la televizor și tinea lecții de moralitate și liberalism în recenta criza politica) sunt minime. Asta nu din vreo mare conspirație din nou, ci din cauza bâlbâielii Parlamentului.

În loc ca Senatul să ia în discuție modificarea art. 32 din legea CNSAS a decis prin vot ca modificarea să meargă la Camera Deputaților.

Spuneau ei, domnii senatori, ca CD este camera de prima sesizare în acest caz. Nu era. Au greșit, iar greșeala aceasta a fost speculata de domnul Stoica. Cu succes, chiar dacă exista și argumente solide contra. Ca tot am ajuns aici ar fi util sa nu îl mai faceți responsabil pe domnul Zamfir (inițiatorul modificarii) de ce s-a întâmplat. Știu ca e ușor sa construiți pe tema A3-Securisti-Varan-nevasta lui Zamfir etc. Dar în cazul asta nu. Domnul Zamfir a depus corect proiectul la Senat. CCR tocmai i-a dat dreptate”, a precizat Mădălin Hodor.

CCR nu-l ajută și pe Traian Băsescu

„Pentru ca deja se brodeaza intens la articole care să ridice nivelul de indignare de la stadiul de „avarie gravă " la nivelul „Apocalipsa", precizez că recenta decizie a CCR nu îl ajutaă pe Traian Băsescu în nici un fel.

El a fost trimis în instanță pe alt articol decât cel vizat de CCR”, a menționat Mădălin Hodor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te