Macron discută cu Putin, la Moscova, detensionarea situației dintre Rusia și Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.02.2022 - 12:10
Macron zboară la Moscova pentru a discuta cu Putin detensionarea situației dintre Rusia și Ucraina/FOTO: Aljazeera

Președintele francez Emmanuel Macron zboară luni la Moscova într-o misiune diplomatică riscantă, căutând angajamente din partea președintelui rus Vladimir Putin pentru a reduce tensiunile cu Ucraina.

SHARE

Macron a efectuat o serie frenetică de apeluri telefonice cu aliații occidentali, cu Putin și cu liderul ucrainean în ultima săptămână. El va continua marți cu o vizită la Kiev, mizând mult capital politic pe o misiune care s-ar putea dovedi jenantă dacă se va întoarce cu mâinile goale.

"Ne îndreptăm spre bârlogul lui Putin, în multe feluri este o aruncare a zarurilor", a declarat pentru Reuters o sursă apropiată lui Macron.

Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea Ucrainei și a cerut garanții de securitate din partea NATO și a SUA, inclusiv ca NATO să nu admită niciodată Ucraina ca membru.

Două surse apropiate lui Macron au declarat că unul dintre scopurile vizitei sale a fost acela de a câștiga timp și de a îngheța situația timp de câteva luni, cel puțin până la un "super aprilie" de alegeri în Europa - în Ungaria, Slovenia și, crucial pentru Macron, în Franța.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

Liderul francez, care și-a câștigat reputația de a face incursiuni diplomatice foarte mediatizate de când a preluat puterea în 2017, a încercat atât să îl ademenească, cât și să îl confrunte pe Putin în ultimii cinci ani. Eforturile sale au adus un dialog strâns cu liderul rus, precum și eșecuri dureroase.

La scurt timp după alegerea sa, Macron i-a întins covorul roșu lui Putin la Palatul Versailles, dar a folosit vizita și pentru a denunța public amestecul rusesc în timpul alegerilor. Doi ani mai târziu, cei doi s-au întâlnit la reședința de vară a președintelui francez.

Dar numeroasele deschideri ale lui Macron nu au împiedicat invadarea de către Rusia a sferelor tradiționale de influență franceze în Africa, culminând la sfârșitul anului trecut cu sosirea mercenarilor ruși în Mali. Oficialii francezi cred că aceștia sunt susținuți de Kremlin.

Citește și: George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română

Țările est-europene care au suferit decenii sub dominația sovietică au criticat poziția cooperantă a lui Macron față de Rusia, temându-se de discuțiile lui Macron privind negocierea unei "noi ordini de securitate europene" cu Rusia.

Pentru a contracara criticile înaintea călătoriei și pentru a-și asuma rolul de lider european în această criză, Macron s-a străduit să se consulte de data aceasta cu alți lideri occidentali, inclusiv cu britanicul Boris Johnson și cu președintele american Joe Biden.

Vizita președintelui francez la Moscova și în Ucraina are loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile prezidențiale de acasă. Consilierii săi politici văd un potențial dividend electoral, deșiMacron nu a anunțat încă dacă va candida.

"Pentru președinte, este o oportunitate de a-și arăta leadershipul în Europa. Că el este mai presus de luptă", a declarat o sursă guvernamentală franceză.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te